Ekonomichefens varning: "Världen är i gungning"

Skolan i Luleå kan drabbas av nya sparkrav nästa år, på grund av läget i världen. Dessutom ökar lokalkostnaderna då moduler måste hyras in till flera skolor.

Helena Jensen, ekonomichef vid barn- och utbildningsförvaltningen varnar för att icke budgeterade kostnader på fem-tio miljoner kan dyka upp nästa år.

Helena Jensen, ekonomichef vid barn- och utbildningsförvaltningen varnar för att icke budgeterade kostnader på fem-tio miljoner kan dyka upp nästa år.

Foto: Felix Wedjesjö

Luleå2022-11-26 05:00

Nu till veckan ska politikerna i barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott börja behandla budgeten för nästa år. Barn- och utbildningsförvaltningen varnar för att tillkommande kostnader på fem-tio miljoner kronor kan dyka upp nästa år.

– Om priserna är som i dag, då kommer vi att ha en budget i balans. Världsläget är tufft, vi ser prisökningar här och där, säger Helena Jensen, ekonomichef på barn- och utbildningsförvaltningen. 

Det osäkra världsläget och den höga inflationen gör läget mycket svårbedömt. Lärverktyg och IT-avtal kan öka ännu mer i pris 2023. 

– Det här är mera som en varning, att världen är i gungning och att det kan hända att saker uppstår som vi behöver omhänderta, fortsätter hon.

För att klara en budget i balans för grundskolan har det skett en omfördelning av pengar från både förskolan och gymnasiet till grundskolan. Tre miljoner kronor omfördelas från demografimodellen till grundskolan istället för till gymnasiet. Förskolans modell för barnpeng har räknats om, tre miljoner kronor omfördelas från förskola till grundskolan. 

Två miljoner kronor omfördelas från budgeten för gemensamma resurser till måltidsservice, som också behöver tillskott för att nå en budget i balans.

Barn- och utbildningsförvaltningen kommer att drabbas av ökade hyreskostnader eftersom moduler måste hyras in till skolor där man blivit trångbodd och på grund av arbetsmiljöskäl. 

Det gäller Örnässkolan, som fått ta emot fler elever på grund av branden på Furuparksskolan, Tunaskolan och Mariebergsskolan. Hyreskostnaden för modulerna beräknas till två miljoner kronor under höstterminen 2023, helårseffekten 2024 blir fyra miljoner kronor i ökade kostnader. Kostnaden för att sätta upp modulerna vid skolorna beräknas till sex miljoner kronor.  

– Vi har koll men vi ser ett tajt år 2023. Vi har haft två år med pandemin, då vi fick mycket statsbidrag, till exempel för sjuklönekostnader och skolmiljarden. Det ser vi inte på samma sätt nästa år, säger Helena Jensen.

Kostnaderna för fristående skolor ökar.

– Vi har fristående skolor, som Realgymnasiet som har ett dyrt program om man jämför med ett teoretiskt program. Det ger full effekt nästa år. 

– Det kan hända att vi behöver göra löpande åtgärder under nästa år, varnar ekonomichefen Helena Jensen. 

I första hand tittar man på administrationen och att inte tillsätta vakanta tjänster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!