Skolan är redo för ”app-start”

Har du svårt att väcka motivationen hos din sjuåring inför skolstarten? Läraren Katarina Eriksson har för NSD listat de tio bästa pedagogiska apparna.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2015-08-21 19:53

På måndag är det dags att sätta sig i skolbänken för länets barn och ungdomar. På flera håll, inte minst i Luleå, står skolan inför stora strukturomställningar. Det finns för få legitimerade lärare och allt fler barn. Samtidigt finns förra årets alarmerande PISA-rapporter fortfarande kvar i bakhuvudet. Hur ska vi få våra elever att nå bättre studieresultat?

Men det finns en sak som barn gillar.

Appar.

NSD lät Katarina Eriksson, matematiklärare på Alviksskolan, att sammanställa sina favoritappar. Framför allt som hjälp till föräldrar som vill peppa sina barn på hemmaplan. Katarina Eriksson menar att övningen hemma ger stor hjälp i skolan.

– Absolut. Barnens känsliga period för att lära sig läsa och räkna är mellan fyra och sex år. Därför har man lagt om förskoleutbildningarna. Många gånger vet inte föräldrar att det går att introducera det här och med hjälp av apparna behöver man inte heller ha den spetskunskap själv. Istället kan barnen sitta och leka sig fram, säger hon.

– Jag som mattelärare vet att sitter tabellerna i både plus, minus, gånger och division så blir problemlösningen i skolan så mycket lättare. Appar hemma underlättar för den övriga undervisningen.

I våras fick Katarina och en kollega ett stipendium för att utveckla lärandet av matematik med digitala hjälpmedel. Hon tror på en kombination av digitala verktyg och traditionellt lärande i skolan.

– Jag har ett otroligt digitalt intresse och jag ser att det här motiverar barnen att jobba. Man kan på det här sättet variera undervisningen, säger hon.

Hon ser fler fördelar med apparna som läromedel.

– Ta till exempel de yngre barnen, som kan ha svårt med motoriken. Det kan vara svårt att skriva tal i en mattebok även om de har mattetänket. Med apparna kan du snabbare bli duktig på huvudräkning än om du måste sitta och skriva ner alla tal, säger hon.

– Man kan inte heller förringa det här med motivationen. Att de själva vill driver arbetet framåt. Vissa appar kan dock bli för spelbaserade och då tränar de inte det man vill att de ska träna. Det gäller att hitta de appar som har en verkningsgrad.

Det svåraste är fortfarande att hitta bra appar för att lära sig engelska.

– Många gånger blir de för svåra. Det krävs en viss förförståelse. Men med speak and translate kan man läsa in på svenska och sedan översätter den det till engelska. Det är ganska roligt.

Men om man vill få ut dem. Då hjälper ju inte appar?

– Det finns faktiskt en rolig app som heter geoquiz. Den har jag kört med mina egna barn i sommar. Man sätter upp tipsfrågor på en interaktiv karta så går de gå ut och leta. Och den funkar utan nätverk. Ge dem en husknut och fråga hur många räta vinklar huset har.

Här är listan på de tio bästa apparna. Klicka för att läsa mer!

App 1 - Motion math zoom

App 2 - Trio math

App 3 - Mat math

App 4 - King of math

App 5 - Storywheel

App 6 - Bokstavspussel

App 7 - Se bokstavsljuden

App 8 - Shape puzzel

App 9 - Speak & translate

App 10 - Vad är klockan?

Övriga appar för att klara skolstarten:

fakta

Skolmaten - se vad du får till lunch i din skola

Pappasappar - recensioner på pedagogiska appar

Skolappar - recensioner på pedagogiska appar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om