– Bergnäset är ett svårt område att planera eftersom andelen elever i fristående skolor är ganska hög, säger Luleås skolchef Maarit Enbuske.
Klart är att antalet elever i den kommunala skolan beräknas öka så pass mycket att ordinarie struktur med Bergskolan (åk 7-9), Hedskolan (F-6) och Mandaskolan (F-6) inte räcker till.
Förslagen har tagits fram efter dialog med vårdnadshavare, personal och elever.
Skola.
Alternativ 1:
Om- och nybyggnation av Bergskolan och renovering av den närliggande Mandaskolan.
Hedskolan läggs ned. Eleverna elever flyttas till nya skolområdet. Totalt tre skolor, F-3, 4-6 och 7-9.
Kapacitet: 800 elever i kommunal grundskola F-9. Ytterligare cirka 330 elever på fristående skola (NLV).
Alternativ 2:
Nuvarande skolor behålls och byggs om för att rymma fler elever.
På Bergskolan och Mandaskolan byggs lokaler och skolgård om.
Även Hedskolan byggs om och utökas med hiss och specialsalar.
Bergskolan har kvar högstadium, Hedskolan blir mellanstadieskola och Mandaskolan F-3.
Förskola.
Alternativ 1:
Inga förändringar på Bergstadens förskola. Stenåsens förskola utökas med en avdelning. Klippans förskola läggs ned på sikt.
En ny förskola ska byggas i Sörbyarna i första hand. I andra hand på Bergnäset. För Bergnäset finns tre olika alternativ:
1) Ny förskola med fyra avdelningar byggs vid Hedskolan.
2) Ny förskola med fyra avdelningar i Trollstaden. Där finns i dag en fristående förskola.
3) Ny förskola på Blockvägen. Den ersätter fritidshemmet Eftis (årskurs 3-6) som finns i anslutning till Bergnäsets AIK och idrottsanläggningen. Lokaler för Eftis och BAIK ska lösas genom samlokalisering, nya ersättningslokaler eller i nuvarande form.
Kapacitet: 204 förskoleplatser (270 inklusive fristående förskola). Ökad kapacitet i Sörbyarna innebär att färre barn behöver plats på Bergnäset.
Alternativ 2:
Samma åtgärder som alternativ 1. Skillnaden är att en ny förskola byggs på Bergnäset, inte i Sörbyarna. Samma tre förslag som i alternativ 1.
Politiken fattar beslut under hösten. Innan dess ska samråd hållas med vårdnadshavare och personal den 26 september. Förvaltningen har ännu inte förordat något alternativ.
– Vi avvaktar samråden, säger Maarit Enbuske.
Utredningen innehåller ingen uppgift om vilket av de två alternativen som är mest ekonomiskt fördelaktig. Bilden är komplicerad och innehåller en rad olika parametrar, som investeringskostnader, hyreskostnader och driftskostnader. Utredningen konstaterar dock att alternativ 1 och 2 bidrar till ekonomisk hållbarhet, vilket inte befintlig skolstruktur gör.
Ytterligare en parameter är debatten om en högstadieskola i Antnäs.
– Det ska bli spännande att se hur politiken tänker där.
Inte heller när det gäller förskolan har förvaltningen bestämt sig för vilket alternativ som ska lyftas fram. Klart är att Klippans förskola, som är belägen i en lägenhet, ska stängas. Frågan är när.
– Vi har redan stora investeringsvolymer i förskolan och att ersätta en förskola på Bergnäset med en annan, då behöver vi fundera på när det ska ske.
Att bygga en ny förskola i Sörbyarna är en annan sak. Men beslutet försvåras av att underlaget varierar.
– Vi har haft kö till förskolan i Sörbyarna tidigare men nu har vi helt plötsligt ett 15-tal platser lediga. Kullarna varierar i storlek vilket gör det svårt att planera, säger Maarit Enbuske.