Skogspriserna står emot krisen

Skogen står sig i finanskristider. Priserna på skogsfastigheter har visserligen planat ut, men är kvar på hög nivå efter tidigare års rekorduppgångar.- Köparna vill ha något bestående och tror på skogen, säger Hans-Erik Sandling hos LRF-konsult.

"Köparna vill förvalta skogen lång tid framåt och ser den som en pensionsförsäkring", säger Hans-Erik Sandling, LRF-konsult, Luleå. FOTO: Jan Bergsten

"Köparna vill förvalta skogen lång tid framåt och ser den som en pensionsförsäkring", säger Hans-Erik Sandling, LRF-konsult, Luleå. FOTO: Jan Bergsten

Foto: Jan Bergsten

LULEÅ2009-08-21 06:00
Priserna på skogsfastigheter i kustlandet steg fråm 151 kronor per skogskubikmeter år 2003 till som mest 322 kronor första halvåret 2008.
Få spekulationsaffärer
Sedan kom finanskrisen som punkterade många andra penningplaceringar, men skogen är fortfarande kvar på 281 kronor första halvåret i år.
- I norra Sverige handlar det om få spekulationsaffärer. Köparna vill förvalta skogen lång tid framåt och ser den som en pensionsförsäkring, säger Hans-Erik Sandling.
Den typiske köparen är en man född på 1950-talet och som redan har skog och vill utöka innehavet.
- Den som redan har skog gynnas av skattereglerna. Yngre personer har också svårt att ta fram tillräckligt kapital, säger Hans-Erik Sandling.
Säljaren är ofta en kvinna, född på 1940- eller 1950-talet och som ärvt skogen eller står med skog kvar efter att ha blivit änka.
- Men det sker en utjämning. Nu är det 40 procent av skogen som ägs av kvinnor, säger Anne-Lie Ottosson, assistent hos LRF konsult
Bra säkerhet för lån
- Det har också skett en glädjande förändring så att kvinnorna nu oftare också förvaltar sin skog och är inte bara ägare, säger Hans-Erik Sandling.
Knappt en fjärdedel av skogsaffärerna som LRF konsult genomfört under året har haft nya skogsägare som köpare. De minsta affärerna har handlat om skogsfastigheter som kostat 400 000-500 000 kronor.
- För det får man 15-20 hektar skogsmark. Det är som 25 fot-
bollsplaner, säger Hans-Erik Sandling.
Bankerna rynkar inte på näsan åt den som vill låna med skog som säkerhet.
- Skogsmark är bra säkerhet för lån. Därför är bankerna sugna på att låna ut, säger Hans-Erik Sandling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om