Skogsindustrin jublar över den nya superlastbilen
Nu har den också nått Norrbotten. Superlastbilen som besegrar tjälskadade skogsbilvägar och med lätthet tar sig fram över vattensjuka områden.
Patrik Mäkitaavola demonsterar hur hans nya superlastbil fungerar.
Foto: Pär Bäckström
att gå med snöskor i stället för skor över snö. Patrik Mäkitaavola och ägare till premiärfordonet är smått lyrisk.
Ny teknik
- Det fungerar alldeles utmärkt, inga som helst problem.
Den nya tekniken, CTI och som står för Central Tyre Inflation, finns redan fullt utvecklad och föregångslandet är Kananda. Där har närmare 3 000 fordon installerat den nya tekniken
- Jag har varit på besök i Kanada och där har i stort sett varje timmerlastbil den här utrustningen, berättar Patrik Mäkitaavola.
I går var det visning av länets första hypermoderna timmerlastbil i skogarna runt Rosfors. Patrik Mäkitaavola demonstrerade från förarhytten hur trycket snabbt kan ändras i de 26(!) däcken. Representanter från skogsindustrin fanns på plast och jublar redan över de vinster (minskade kostnader) som kan räknas in.
- Förutom att vi inte behöver använda lika mycket grus för att hålla vägarna körbara så får vi ett kontinuerligt flöde av råvara från skogen till industrin. Det kan i slutändan bli frågan om mycket stora summor, säger Gustaf Edlund och Martin Osbäck från Sveaskog.
Dåliga vägar
Och nog öppnar CTI-lastbilarna upp för skogsindustrin om de börjar användas på bred front i Norrbotten med sin uppsjö av vägar med dålig bärighet. I dag får maxlasten på de sämsta vägarna vara maximalt 37 ton (lastbil med släp+last). Den nya tekniken gör det möjligt med en totalvikt på 60 ton. Statliga Sveaskog med sina 1 434 mil vägar i Norrbotten lär säkert trycka på för att så många entreprenörer som möjligt ska investera i den nya tekniken, som går på runt en kvarts miljon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!