Skogsägarna ser ljust på framtiden

I Norrland är flest skogsägare nöjda med lönsamheten.

Det är uppåt för skogsägarna i norra Sverige. Virkespriserna stiger och intesset på att förvärva skog ökar.FOTO: Kurt Engström

Det är uppåt för skogsägarna i norra Sverige. Virkespriserna stiger och intesset på att förvärva skog ökar.FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2009-11-20 06:00
Även i år visar undersökningen Skogsbarometern att landets privata skogsägare tror på framtiden.
- Vi har många aktörer som vill åt virket om man jämför med södra Sverige. Det finns fler som vill köpa virke här och det har tryckt upp prisnivån. Det är stor efterfrågan på produkterna i Norrbotten, säger Greger Sundkvist, fastighetsmäklare på LRF konsult skogsbyrån i Luleå.
Stigande priser
Sundkvist uppger att undersökningen visar att de höga virkespriserna från 2007 har halverats. Under sommaren och hösten har man börjat få indikationer på att priserna är på väg upp igen, vilket kan vara en anledning till att de privata skogsägarna ser ljust på framtiden.
En annan anledning är också att virke är efterfrågat av bland annat sågverk, pappersmassaindustrin och värmeverk.
- Det finns fler alternativa användningsområden i dag än vad det kanske fanns något år tillbaka. Det ökar trycket på råvaran och intresset att förvärva skog, säger han.
Framtidstro
Sundkvist uppger att man från LRF:s sida märkt att de haft "bra nivå" på de skogsfastigheter som de förmedlat till försäljning under det senaste året.
- Det borde indikera att man har en framtidstro och att det finns avsättning på produkterna även om det varit lågkonjunktur. Skogen är ganska stabil jämfört med andra investeringar under en sådan här lågkonjunktur, säger han.
Undersökningen, som genomfördes i september i år, har gjorts av Swedbank i samarbete med LRF konsult skogsbyrån.
Fakta
4 58 procent av skogsägarna i Norrland tycker att de har mycket god eller tillfredsställande lönsamhet i skogsbruket.
4 74 procent av skogsägarna i Norrland tror på ökande priser på sågtimmer under de kommande tre åren
Källa: Skogsbarometern 2009
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om