Föreningen Norra skogsägarna ägs av 17 000 privata skogsägare i norra Sverige. De hjälper dagligen skogsägare i länet med konsultering när det kommer till hur man bäst sköter om sin skog.
– Vi jobbar med alla deras behov. Alltifrån avverkningar till röjning, till gödsling och rensa diken, säger virkesområdeschefen Henrik Bucht.
Hur bra är skogsägarna i länet på att ta hand om sin skog?– Det är väldigt olika. En del har stort brinnande intresse själva. En del tar hjälp av oss och låter oss göra det mesta av behoven. Och endel har inget intresse alls och låter det bara stå.
Vad kan det få för konsvenser?– Konsekvenserna blir att vi får oskötta skogar som inte är till nytta för någon. Det blir mycket sly och och kan varken bli bra produktion eller på kort sikt leda till bra naturvård heller.
En kubikmeter svensk skog binder i genomsnitt drygt ett ton koldioxid per år. Om tillväxten i skogen skulle öka med 50 procent fram till 2035 , vilket är möjligt att uppnå med en effektivare skogsskötsel, kan den totala klimatkompensationen fördubblas, menar Norra skogsägarna.
– Min uppmaning är att man ska sköta om sin skog. Det viktiga är att man bedriver ett aktivt skogsbruk och tar hand om sin resurs som man kanske har ärvt och haft i generationer.
Skogsinspektören Sebastian Enegren jobbar dagligen ute på fältet för att konsultera skogsägare i Luleå och Jokkmokk.
– Det är jättekul, jag träffar mycket folk i min roll och får se många olika skogar i hela Norrbotten.
Vad behöver skogsägarna ha bättre koll på?– Ungskogarna och när man ska röja dem. Det har vi tryckt på länge. Man måste röja i tid för att få en ökad tillväxt. Det blir finare att gå ut i skogen om det är välgallrat, och med tanke på klimatförändringarna så stormsäkrar du skogen om du går in och röjer tidigt. Röjer du försent så får du klena träd och då är risken stor att de blåser ner vid en kraftig storm, menar Sebastian Enegren.
Hur ser ni på skogsindustrin i framtiden?– Det här är en jättefin produkt som jag ser kommer ta över där plasten har varit det mesta dominerande, det är en framtidsprodukt. Skogen är den mest miljävnliga produkten vi har och att kunna ersätta plasten med träprodukter är till stor nytta för klimatet. Där tycker jag att skogsägarna är riktiga klimathjältar, säger Henrik Bucht.
Hur viktig är skogsindustrin för Norrbotten?– Det är den viktigaste vi har tillsammans med gruvindustrin. Vi har otroligt många som är indirekt beroende av skogsindsutrin genom sina jobb. Som för exempelvis en stad som Piteå där du har två massabruk och två sågverk bara inne i centrum är den en jätteviktig bransch som skapar jobb.