Naturvårdsbränning görs för att gynna biologisk mångfald. Med hjälp av kontrollerade skogsbränder hoppas man att hotade arter ska få nytt liv igen. Skogsbränder är nämligen en livsnödvändighet för vissa växter, svampar och insekter.
– Skogsbruket och brandbekämpningen är för effektiv i dag. Det gör att det brinner för sällan, säger Anna Högdahl vid Länsstyrelsens fältenhet i Norrbotten.
– Vi hoppas få fart på exempelvis svedjenäva, mosippa och svampen goliatmusseron. Arterna gynnas av bränning, förklarar Jan-Inge Tobiasson på länsstyrelsen i Västmanlands län som leder det till hälften EU-finansierade projektet.
Naturvårdsbränning har redan skett i liten skala de senaste åren. I Norrbotten skedde exempelvis en bränning nära Vistträsk förra sommaren.
Bränningarna som startar år 2015 ska göras i skyddade Natura 2000-områden. Mellan 90–120 områden, totalt 2 200 hektar skog, kommer sättas i brand på ett kontrollerat sätt runt om i landet.
Främst tallskog på torr mark ska eldas. Skogen blir luftig och ljus och får brandfält och död ved efteråt, något som uppskattas av vissa växter och svampar. Även insekter gynnas i återskapade miljöer.
Natura 2000-områden är skyddsvärda naturområden som inte omfattas av samma hårda bestämmelser som nationalparker och naturreservat. Det finns 268 Natura 2000-områden i Norrbotten, fördelade på samtliga 14 kommuner. I exempelvis Luleå kommun finns 30 områden.
– Hittills har våra naturvårdsbränningar skett i inlandet. Det vore önskvärt att vi fick bränna i något område vid kusten också. Men vi måste ta hänsyn till exempelvis rennäringen och friluftslivet. Det blir svårare när det är mer tätbebyggt, säger Anna Högdahl vid Länsstyrelsen i Norrbotten.