"Skjut gässen" - Klöverträskborna har fått nog
I fem somrar har hundratals kanadagäss huserat på badstranden i Klöverträsk. Stranden har blivit en sanitär olägenhet och barnen kan inte längre vara där.Byborna har fått nog och ansöker om skyddsjakt på gässen.
Kanadagås.foto: magnus pehrsson
Foto: magnus pehrsson
En populär plats bland de som bor i Klöverträsk.
De senaste åren har även kanadagässen upptäckt tjusningen med badstranden och tycker att den är ett lämpligt ställe att uppehålla sig vid.
- De ligger och plaskar i vattnet sen går de upp på stranden och skitar ner, säger Rangvy Johansson, som är ordförande i Klöverträsk bygdegårdsförening.
Vanligt söderut
Kanadgässen har bara blivit fler och fler för varje år. Byborna har haft tålamod och varje sommar hoppats att gässen ska flyga någon annastans. Men gässen har ständigt återvänt och nu får det räcka, anser byborna. Bygdegårdsföreningen har lämnat in en ansökan om skyddsjakt hos länsstyrelsen i Norrbotten.
På länsstyrelsen säger Torsten Nilsson, samordnare för jaktfrågor, att han aldrig tidigare har fått in en ansökan om skyddsjakt på kanadagås.
Det är ovanligt i Norrbotten men desto vanligare söderut där fåglarna kan ställa till med problem för bönder men också i parker och sjöar där gässen smutsar ner genom sin spillning.
Det är bara mitten av maj och än har kanadagässen inte börjat vara på stranden i Klöverträsk eftersom isen ligger kvar på halva sjön.
Det är Sveriges största gås med en vingbredd på 160 - 185 centimeter och en vikt upp till 4,5 kilo.
I mitten av 1990-talet beräknades det finnas cirka 10 000 häckande gåspar i Sverige.
Årliga inventeringar på hösten och vintern pekar på att stammen ökar. Kanadagåsen häckar i sjöar, dammar, floder och kustnära områden.
Uppe i norr får skyddsjakt på kanadagås bedrivas mellan 25 augusti och 31 december.
Skyddsjakt får även bedrivas året runt för att förebygga skador på fält med oskördad gröda eller där kanadagäss orsakar sanitär olägenhet.
Källa: Svenska jägareförbundet
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!