Så här kan gamla brandstationstomten komma att se ut

De fyra förslagen på hur gamla brandstationstomten i centrala Luleå har nu offentliggjorts. De förslag som ingår i den markanvisningstävling som Luleå kommun utlyst. "Alla är genomarbetade så det kommer att vara ett svårt men intressant val", säger Mia Persson, stadsarkitekt och ordförande i juryn.

Tävlingsbidrag 1: Den naturliga mötesplatsen. Stadens nya vardagsrum med mötesplatser, restaurang och lobby, saluhall, biograf, kunskapens hus, hotell, bostäder, parkeringsgarage med delningstjänster.

Tävlingsbidrag 1: Den naturliga mötesplatsen. Stadens nya vardagsrum med mötesplatser, restaurang och lobby, saluhall, biograf, kunskapens hus, hotell, bostäder, parkeringsgarage med delningstjänster.

Foto: Luleå kommun

Luleå2023-12-22 15:56

Det är fyra förslag som presenteras, Den naturliga mötesplatsen, Länken, Båthusbacken och Entré Luleå, för hur kvarteret Bävern, eller i folkmun gamla brandstationstomten i centrala Luleå ska se ut. Förslag som allmänheten kan se på Kulturens hus där de är utställda, januari ut, eller på Luleå kommuns hemsida.

– Det här är jättespännande och äntlingen är vi framme där vi kan presentera fyra förslag i den markanvändningstävling vi har gått ut med, säger Fredrik Hansson (S), kommunstyrelsens vice ordförande/kommunalråd.

undefined
Tävlingsbidrag 2: Länken. Utvidga stadskärnan och stadslivet hela vägen till Stadsviken, havslänk, förstärkt evenemangsstråk, hotell med 190 rum, kontorshus, 90 bostäder, inbäddat garage, verksamhetslokaler.

Vilka som står bakom förslagen är än så länge hemligt för att inte påverka den bedömning som juryn i januari 2024 ska göra när de utser en vinnare. Ett beslut som kommunstyrelsen slutgiltigt tar i februari. Bedömningen ska ske utifrån fyra kriterier; Hållbarhet och innovativt, väl gestaltat och idententitetsskapande, levande och väl integrerat och genomförbarhet. 

– Tävlingsuppgiften var att utforma ett kvarter med bostäder och centrumfunktioner som är levande och väl integrerat med centrum. Den kommer utgöra en del av Luleås vattenfront. Vi har efterfrågat en hög arkitektoniska kvalité som har en egen karaktär men som samspelar med omgivningen, säger Mia Persson, stadsarkitekt och ordförande i juryn.

undefined
Tävlingsbidrag 3: Båthusbacken. Terrasser på olika nivåer, bostäder och lokaler i hyresrätt, long-stay för studenter, kontorshotell, kvartersbastu vid Bastugatan, slangtornet integreras.

I juryn sitter sju personer, fyra från Luleå kommun och tre externa medlemmar. Karin Geijer, planarkitekt, Anneli Jonsson-Ölund, projektledare, Viktor Wäppling, landskapsarkitekt samt Mia Persson, stadsarkitekt men som också är ordförande i juryn.

De externa medlemmarna är Christer Larsson, arkitekt Hela staden AB, men som har arbetat som stadsarkitekt och stadsbyggnadsdirektör i Malmö. 

Ett tidigare förslag från kommunstaben var att juryn skulle bestå av fem medlemmar, men efter ett förslag från Thomas Söderström (L) gruppledare för Liberalerna, om att utöka juryn med två medlemmar för att stärka det internationella perspektivet och medborgarperspektivet så utökades juryn till sju personer.

undefined
Tävlingsbidrag 4: Entré Luleå

För att ta tillvara det internationella perspektivet har Kari Nykänen, City Planning Director Uleåborg, Finland, tillkommit. Det har även Lars Teglund, kommunikationsstrateg LTU Business, gjort men då för att ta tillvara medborgarperspektivet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!