Skiftbyte på catwalken

Först lärde hon sig att springa som toppmodell på catwalken.
Nu står Luleåtjejen Victoria Eriksson på sidan om, som kläddesigner i tv-programmet Project runway.

Victoria Eriksson, från Luleå, känd från Top model Sverige ska designa kläder i den svenska versionen av Project Runway som sänds på tv i oktober.

Victoria Eriksson, från Luleå, känd från Top model Sverige ska designa kläder i den svenska versionen av Project Runway som sänds på tv i oktober.

Foto: Josefin Wiklund

LULEÅ2012-09-20 18:49

Det var drygt ett halvår sedan som Victoria Eriksson syntes i tv-rutan som modell i svenska Top Model. Hon slutade på femte plats, men karriären i modevärlden fick sig ett uppsving.

Den 23-åriga tjejen från Luleå har fått fler modelljobb och har bland annat modellat för klädkedjan Monkis kommande höstkampanj. En dröm för många unga tjejer, men det räcker inte för Victoria. Redan nu tar hon nästa steg och byter roll till kläddesigner i Tv 3:s svenska variant av Project runway - där flera deltagare tävlar om vem som designar snyggast kläder.

En dröm
- Det har varit en dröm att delta, jag har sett mycket på den amerikanska versionen och har alltid tänkt att jag aldrig skulle klara av tidspressen i programmet. Jag är världens värsta tidsoptimist. När jag sökte så tänkte jag att det får bära eller brista.

Drömmen om att bli designer har Victoria Eriksson burit i väldigt många år, modellandet har först kommit på senare år.

Redan 2010 tog hon examen på Tillskärarakademin i Stockholm som är en av landets ledande skolor i mönsterkonstruktion, sömnad, skrädderi och design. Sen dess har hon drivit det egna klädmärket Pomp-A-Dour.

Många influenser
Kläderna hon skapar är influerat av japansk street style, engelsk viktoriansk stil, arkitektur eller till och med gamla filmer. Individualitet är ett ord som hon värdesätter. Förebilden är designern Vivienne Westwood som ligger till grund för 80-talets punkmode i England.

- Jag sätter min egen nisch på ett plagg oavsett vad jag gör, jag kan mycket väl skapa plagg av material som inte ses som tyg. Det är jätteroligt med alla utmaningar i Project runway. De letar efter din nisch, att man ska hitta sin stil som designer.

En av sakerna som var unikt för Victoria i Top Model var hennes diagnos, Aspbergers syndrom, som försvårar kommunikation för henne i sociala situationer. Hon tror att det kan vändas till en fördel i Project runway.

Kickar
- Fördelen med min Aspberger är att jag blir enormt fokuserad på det jag gör, ingen kan störa mig. Nackdelen är att jag knappt har någon tidsuppfattning. Att utmana mig själv skapar adrenalinkickar. Som barn var jag rädd och vågade inte göra mycket på grund av min diagnos, nu vill jag ta tillbaka lite av det.

Vad anser du om den svenska modeindustrin?
- Den är ganska beige och tråkig. Det vill jag förändra. Design ska blandas in med personliga element i plaggen. Men det är mycket hårt jobb bakom och du får vara beredd att ta mycket kritik, försvara dig själv och själv söka rätt jobb. Man måste ligga i och fråga rätt folk. Jobben kommer inte av sig själv och man får jobba mycket gratis innan man kommer någonstans.

Gratisjobb
Victoria Eriksson säger att hon fortfarande har svårt att tjäna några pengar på sin design.

- Det är jättemycket gratisjobb. Det vill vi gärna få bort från branschen. Många tar för givet att kreativa yrken, som modeller och designers, ska jobba gratis. Jag vill ta fram ett annat ideal så att man får betalt för sina idéer. Tyvärr tycker inte så många det.

Det är den kände bloggaren Sofi Fahrman som leder Project runway som sänds i oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om