Skidlegendarens liv i ny biografi

Den 31 juli 1905 föddes Sigge Bergman i huset på Storgatan 26 i Luleå. Samtidigt föddes en legendar inom svensk skidåkning.Han introducerade den alpina sporten i Sverige.Utan honom ingen Ingemar Stenmark eller Pernilla Wiberg.

Foto:

LULEÅ2008-12-12 06:00
Nu har hans son och sonson skrivit boken om en av Sveriges främsta idrottsledare genom tiderna.
- Pappa hade inga fiender, det finns ingen som baktalat honom. Han var diplomatisk och klok, säger sonen Mats Bergman, 69, pensionerad åklagare och numera också författare.
Far och son Bergman, Mats och Anders, har skrivit boken "Sigge Bergman - porträtt av en idrottsledare".
Det är en fascinerande och spännande berättelse om en av landets viktigaste idrottsledare genom tiderna, från födseln i Luleå vidare i karriären som officer, gymnastikdirektör, alpinist, ledare och journalist.
I ett tidigt kapitel om semestrarna i Luleå skärgård skriver Sigge Bergman:
"Pappa var sträng när det behövdes. jag fick inte ta båten in till stan för att spela fotboll på söndagarna. Men jag fann lösningen. Med kläderna i ett bylte fastspänt på ryggen simmade jag in till fastlandet, där cykeln rullade mig vidare för att hinna med tåget till Boden - jag minns en sådan speciell söndag - där Bodens BK väntade som motståndare på I 19:s idrottsplats. Match och så samma resa åter till Sandskär för att skjutsa familjen tillbaka till stan och arbetet då veckoändan var över.
Att kämpa var ett nöje."
Livet i Luleå
I Luleå kretsade livet för familjen Bergman kring tre platser. Hemmet och butiken där Sigge pappa John arbetade i egna tapetserarföretaget, alltså på Storgatan 26 och granne med Riksbankshuset, Sigges mamma Annas familj i Smedsbyn och stugan i Luleå skärgård.
I Luleå blev Luleå SK Sigge Bergmans klubb och han representerade Sport i fotboll, bandy, skidor och friidrott.
1924 tog Sigge Bergman studenten och flyttade söderut.
- Sigge såg hela tiden framåt, aldrig bakåt. Ska jag vara ärlig så var hans känslor för Luleå och Norrbotten inte så starka. Sigge var aldrig nostalgisk. När SM på skidor avgjordes i Luleå 1963 så ville han inte återse Smedsbyn och han hade litet kontakt med sina egna syskon. Han levde för skidor till 100 procent.
1926 fullföljde Sigge Bergman sin reservofficerexamen och som nybliven löjtnant rekryterades han till GCI,
och utbildade sig till gymnastikdirektör. I början av 1930-talet reste Sigge Bergman och kamraten Olle Rimfors till Alperna för att lära sig mer om den alpina sporten.
Detta ledde så småningom till att de två startade skidskolorna i Storlien och Riksgränsen. Detta var introduktionen av den alpina sporten i Sverige. Alla var dock inte lika entusiastiska som Sigge Bergman över denna "nymodighet".
- Sportjournalisten Sven Lindhagen tyckte att man skulle plantera björkar i slalombacken.
Berg och dalar
I Stockholm bildade Sigge familj. Karin blev hans hustru och de fick fyra barn, det äldsta Mats föddes 1940. Sigge Bergman engagerade sig mer och mer som ledare och arbetade dessutom som sportjournalist (se faktaruta). Hans fru Karin gjorde karriär på egen hand.
Karin Bergman blev efter andra världskrigets slut utlandschef på radiotjänst.
- Det var egentligen förutsättningen för Sigges karriär inom idrotten. Han arbetade ju ideellt och lönen som sportjournalist var inte hög som du säkert vet. Mamma hade det huvudsakliga ekonomiska ansvaret för familjen eftersom pappa inte tjänade bra.
Som ledare i olympiska sammanhang fick Sigge Bergman uppleva både berg och dalar.
- Cortina-OS 1956 blev höjdpunkten efter debaclet i oslo 1952.
Var det något han var besviken över?
- Största missräkningen är att Sverige inte fick vinter-OS, först kombinationen Falun - Åre och därefter den mer sannolika kombinationen Östersund - Åre.Den enda gången jag har sett pappa bitter var när Lillehammer snodde OS från Östersund 1994.
Sigges sista ord
Sigge Bergman avled den 6 januari 2001. Några månader senare dog hustrun Karin, båda på äldreboendet i Rättvik.
- Han slutade sitt långa liv , inte av någon annan åkomma än hög ålder. Han ramlade mer eller mindre ur sängen en natt och kom inte mer till sans. Hade han månne drömt om skidåkning?
Sista gången som Anders Bergman träffade sin farfar så viskade han fram ett enda ord:
- Kämpa!
Enligt författarna var det den bästa sammanfattningen av Sigge Bergmans liv.
- Vi ville teckna hans porträtt och bokförlaget tände direkt. Fast mer än ett porträtt av honom som person.Vi har forskat mycket och gjort det tillsammans. Bland annat har jag vid några tillfällen pratat med Sonja Edström på Bergnäset. Vi har vinnlagt oss om att vara så objektiva som möjligt.
- Fast vi har inte upptäckt att pappa var i konflikt med någon. Han har inte blivit baktalad men han var diplomatisk och klok. Ovanligt eftersom de allra flesta får sina fiender.
Hur var Sigge som pappa?
- Han var så djäkla hygglig. Sträng? Inte alls, det var han verkligen inte.
Fotnot 1: Mats Bergman besökte Luleå i veckan i samband med ett föredrag om sin pappa. Mats Bergman arbetade som tingsnotarie och därefter åklagare i Luleå mellan åren 1967 - 1989.
1990 - 1999 arbetade han som åklagare i Skövde och 1999 - 2006 i Stockholm där han bor. Han är numera pensionär men arbetar extra som åklagare i Stockholm.
Fotnot 2: Boken Sigge Bergman - porträtt av en idrottsledare" ges ut av Sportförlaget.
Fotnot 3: Ruthström, Sonja, född Edström 1930, skidåkare. Ruthström vann guld i stafett 3×5 km i OS 1960, tog OS-brons på 10 km och 3×5 km 1956 samt VM-brons i stafett 1954 och 1958. Hon har 12 individuella SM och 3 i lag 1953-60.
FaktaSigge Bergman
Bergman, Sigfrid (Sigge), Wilhelm, 1905-2001, idrottsledare, sportjournalist och gymnastikdirektör. Bergman hade stor betydelse för svensk idrott, främst för skidsporten, där han introducerade och utvecklade den alpina delen. Han var ledare eller journalist vid alla OS 1936-88, utom sommarspelen 1984 och 1988, samt ledamot av Sveriges olympiska kommitté 1953-76.
I Svenska skidförbundet, där han var hedersordförande, var Bergman bland annat ordförande 1952-61 samt sekreterare 1939-52 och 1961-76; i Internationella skidförbundet (FIS) ordförande i dess längdåkningskommitté 1946-61 samt generalsekreterare 1961-79. Han var även generalsekreterare för EM i friidrott i Stockholm 1958. Bergman var medarbetare i Dagens Nyheter, Stockholms-Tidningen och Idrottsbladet och utgav en rad skidböcker.
Källa: Nationalencyklopedin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om