Skidlegendarens jubel över snön

I natt vaknade skidlegendaren Sven-Åke Lundbäck av ljudet från snökanonerna på Ormberget. På förmiddagen var han ut och kände på snön.

VAKNADE TILL LJUDET. Sven-Åke Lundbäck är en av få skidåkare som lyckats vinna VM-guld, OS-guld och Vasaloppet. Han bor nära Ormberget och vaknade i natt till ljudet av snökanonerna.

VAKNADE TILL LJUDET. Sven-Åke Lundbäck är en av få skidåkare som lyckats vinna VM-guld, OS-guld och Vasaloppet. Han bor nära Ormberget och vaknade i natt till ljudet av snökanonerna.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2015-10-29 11:49

Det är torsdag förmiddag och det ligger ett delvis tjockt lager med snö vid starten på Ormbergets längdskidspår i Luleå. Förvånade besökare och höstlovsfirare tittade på den tillfälliga vintern som dimpt ner, utspridd på några hundra meter.

Fyra snökanoner kördes igång vid 23-tiden på onsdagskvällen och arbetade fram till 09-tiden på torsdagen, då det blivit plusgrader igen.

Det behövs tre minusgrader för att kunna köra snökanonerna. I går kväll var det fyra minus på Ormberget. Det gjorde att Glenn Robarth, arbetsledare på Luleå kommuns fritidsförvaltning, och hans kollegor kunde skrida till verket och köra igång.

– Men ofta är det lite varmare här uppe. Det kan skilja flera grader mellan här och Sinksundet. Det är synd. Och det ska väl bli varmare framöver igen, säger han.

Vad är planen nu?

– Det är ett långskott men har vi tur får vi ihop en liten slinga till i morgon (läs: fredag). Det verkar som att det ska bli lite kallare i natt. Går det så går det, säger Glenn Robarth.

Förhoppningen är att kunna få till ett skidspår ungefär från pistmaskinens garage ner till skidstadion.

Snön är efterlängtad bland skidåkare. Två gamla skidåkare, skidlegendaren Sven-Åke Lundbäck och Lena Carlzon-Lundbäck kom gåendes med stavar över snön.

– Vi visste att det var snö här. Vi bor bara en bit härifrån och jag vaknade i natt av att snöknanonerna gick. Det är fantastiskt, säger Sven-Åke Lundbäck och sträcker händerna mot skyn och jublar högt över snön.

– Hå! Det kommer bli mycket folk här i morgon, konstaterar Lena Carlzon-Lundbäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om