Skellefteå ska se rött

Snart ser Luleåborna rött. När Skellefteås hockeylag och supportrar rullar in i staden ska de mötas av en stads samlade kraft enligt Luleå kommun. - När Skellefteå kommer ska hela staden vara röd. Vi jobbar just nu stenhårt för att få med alla på det här, säger Anneli Nilsson, näringslivsutvecklare på Luleå kommun.

I Linda Henrikssons butik är stödet för Luleå hockey stort. Nu vill Luleå kommun att fler ska följa hennes exempel inför finalmatcherna. FOTO: GÖRAN STRÖM

I Linda Henrikssons butik är stödet för Luleå hockey stort. Nu vill Luleå kommun att fler ska följa hennes exempel inför finalmatcherna. FOTO: GÖRAN STRÖM

Foto: Göran Ström

LULEÅ2013-04-10 05:00

Kommunen har denna vecka suttit i ett flertal möten med Luleå hockey och man har tillsammans kommit fram till att det är nu det gäller.

- Så fort man nämner Luleå hockey så nämner man ju också Luleå. Det är en fantastisk reklam. Det är 52 journalister som bor här redan nu.

Smyckad stad
Kommunen följer massmedia och sociala medier för att se hur och hur ofta Luleå nämns och efter finalserien gör man en sammanställning. Men innan det är över ska man alltså smycka staden.

- Vi ska gå ut med en uppmaning till folk att skänka sina hockeyhjälmar till oss, så sprejar vi dem i guld och hänger upp i Stadsparken.

Till guldfärgat ska läggas rödfärgat, för kommunen har fler planer. Det man kom fram till på mötena vill man stämma av med hockeyföreningen innan det blir officiellt, men man kan redan nu avslöja:

"Vi vill ha staden röd"
- Vi vill ha staden röd. På hus och inomhus, flaggorna i flaggstängerna och folk får gärna klä sig i rött. Luleå hockey har kontaktat alla sina kunder och vi alla våra samarbetspartners. Luleå näringsliv, LTU, flygplatsen och vi uppmanar alla handlare att använda hockeyns officiella affisch i butiker och skyltfönster.

Kommunen ska kontakta bland annat hotell och husägare för att de ska hänga ut röda vepor (en slags matta, liknande en tapetvåd) som banderoller från sina fönster. Kommunen står inte för kostnaderna utan ser sig som en slags motor som vevar igång det här.

De hotell som NSD är i kontakt med kan tänka sig att dra sitt strå till stacken för att rödlägga centrum.

"En rolig idé"
- Det låter som en rolig idé. Det vill vi absolut vara med och stödja, säger Jenny Edfeldt, hotellchef på Nordkalotten och Artic hotel.

Mimmio Cicero är hotelldirektör på Luleå Stadshotell och han har redan kontaktat hockeyklubben för att låna matchtröjor till personalen på den intilliggande puben.

- Jag vill först se hur banderollerna ser ut men sedan vill vi gärna hänga ut sådana från balkonger och fönster, säger han.

Kommunen har en önskan om att kommunalråd Karl Petersen ställer upp i supporterutstyrsel på affischering och dessutom ska sex infartsskyltar till Luleå göras om i finaltema.

- Den mediebevakning vi har här nu är någonting alldeles extra och det kommer dröja länge innan vi får något liknande. Det här går bara att jämföra med Facebook-etableringen, säger Anneli Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om