"Skattesänkningar ger inte fler jobb"

Utbildning som ger rätt kompetens för de lediga jobben, sänkt skatt för pensionärer och en Norrbotniabana. Där har ni tre saker som socialdemokraterna ska satsa på om de vinner höstens val.

UTVECKLING. ”Vår politik skapar jobb, utveckling och tillväxt”, säger Emilia Töyrä.

UTVECKLING. ”Vår politik skapar jobb, utveckling och tillväxt”, säger Emilia Töyrä.

Foto: Linnea Bergenudd

LULEÅ2014-06-23 14:40

De socialdemokratiska riksdagsledamöterna och två kandidater till riksdagen har kallat till presskonferens. De vill tala om hur lite alliansregeringens satsning på jobbskatteavdrag och nedsatta arbetsgivaravgifter för ungdomar har gett och berätta om vad de själva ska satsa på om det blir en röd regering.

– Det är upprörande att den borgerliga regeringen har använt så mycket skattepengar utan att lösa problem. Vi har antagit ett speciellt framtidskontrakt för Norrbotten, säger Leif Pettersson.

Fredrik Lundh Sammeli kallar den sänkta arbetsgivaravgiften gällande ungdomar för jobbvaskning.

– Man vaskar bort tre jobb och behåller det fjärde, säger han.

Han konstaterar att Norrbotten är landets hetaste tillväxtregion och ryggrad för Sverige men att företagen inte hittar personer med rätt kompetens att anställa.

– Det är människor med rätt ubildning som företagen behöver. Vi ska satsa på utbildning och fler jobb.

Emilia Töyrä tar också upp vikten av jobb istället för subventioner.

– Jobbskatteavdragen har kostat Norrbotten 13, 5 miljarder och gett väldigt liten utdelning. Skattesänkningar ger inte fler jobb. Vi måste få bort ungdomsarbetslösheten. Bostadsbristen i bland annat Luleå, Kiruna och Pajala är förödande.

Hannah Bergstedt berättar att statsbudgeten visar på 87 miljarder i underskott efter alliansregeringens åtta år vid makten samtidigt som statliga tillgångar sålts ut.

– Nu måste vi göra hållbara framtidsinvesteringar. Vi måste få företag som kompletterar basindustrierna. Vi måste investera i bioenergi. Vi måste göra en översyn av energiskatterna så att vi inte tappar i konkurrenskraft, säger hon.

Sven-Erik Bucht tar upp det faktum att pensionärer i dag beskattas hårdare än de som arbetar. Han lovar en förändring med en röd regering.

– Men vi kan inte sluta hela gapet under en mandatperiod.

Sven -Erik Bucht vill också satsa på en ny järnväg.

– Skattesänkningar hjälper inte när tåget inte går eller när det lediga jobbet kräver en ny utbildning. Den borgerliga regeringen har sagt nej tre gånger till ett EU-bidrag på 10 miljarder till Norrbottniabanan. Vi måste bygga banan och bygga ut bredbandsuppkoppling och mobiltelefoni.

Ida Karkiainen sätter jobben främst.

– Det är slöseri att ha ungdomar i arbetslöshet, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om