Vi har tidigare berättat om det förslag som kommunstaben lagt (se faktaruta) samt de tillägg som Socialdemokraterna och Moderaterna enats om i sin gemensamma budget, bland annat extra satsningar för att hjälpa igång föreningslivet efter pandemin, samt fortsatt upprustning av Porsö centrum.
Samverkan Luleå (C, SJVP, KD och L) går fram med ett förslag som innehåller omfattande förändringar. Bland annat effektiviseringar inom kommunstaben och nedskärning av politiska arvoden. Koalitionen vill undanta socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden från sparkrav.
Bland satsningarna finns ett inflyttningspaket för framtidens medborgare, ett samarbetsprojekt med Boden. Kommunen eller annan aktör agerar "matchare" och försöker hjälpa till med bostad, utbildning och arbete, även till fler familjemedlemmar.
En översyn för att starta stängda skolor föreslås. Som tidigare vill alliansen att Hertsö badhus skjuts på framtiden, men bifaller extra satsning på Porsön och föreningslivet.
Vänsterpartiet vill slopa sparkrav inom barn- och utbildning och socialen, och även tillföra extra miljoner till arbetsmarknadsförvaltningen. V stödjer också förslagen på extra stöd till föreningslivet och renovering av Porsö centrum. Partiet öppnar för en skatthöjning från 2023.
– Luleå växer och kommer ha stora behov av rekryteringar inom arbetslivet. Att växla upp den verksamheten tror vi betalar sig. Inom skola och soc finns de stora behoven. De pengar vi tillför täcker verksamhet för de frågor vi opponerat mot, säger gruppledaren Bertil Bartholdsson.
Även Sverigedemokraterna föreslår extra satsningar på skola och omsorg, men också för att kommunen ska få bukt med det stora underhållsbehovet av fastigheter som ackumulerats. Som tidigare föreslår SD att arbetsmarknadsförvaltningen avskaffas. Bygget av Hertsö badhus stryks.
– Det finns stora behov inom skolan och omsorgen, och det ska också finnas pengar till höjda löner. Oerhört viktigt att kommunen får ordning på underhållet, säger gruppledaren Per Göransson.
Miljöpartiet vill rikta fokus på klimatåtgärder, exempelvis energieffektivisering och samordning av transporter ihop med näringslivet. Men också göra satsningar på mindre barngrupper i förskolan, höjda löner i hemtjänsten och insatser för att motverka kvinnovåld.
Finansieringen sköts till stor del av skattehöjningar, tio öre 2023 och tio öre 2024.
– Vi kan inte vänta med klimatomställningen, säger Malin Svedjeholm, gruppledare.
Rättvisepartiet trycker hårt på vård, omsorg och skola.
– Vi vill införa sex timmars arbetsdag inom vård/omsorg och förbättra schemaläggning. Vi vill också göra extra satsningar på resurspersonal i skolan och öppna skolor som stängts. Motverka rasism, sexism, hbtq(+)-fobier, säger tf gruppledare Jonas Brännberg.
RS vill skära ned på konsultkostnader, partistöd och politiska arvoden, och stryka poster när det gäller tillväxtarbete. Men huvuddelen av finansieringen bygger på statsbidrag som inte finns i dag.
Landsbygdspartiets gruppledare Erland Nilsson har inte lagt något eget förslag.
– Jag kommer att läsa upp ett yttrande. Vi vill ha satsningar på landsbygden, inte minst skolorna, och vill undvara Hertsö badhus. Samverkan Luleå har gjort ett gediget jobb och jag överväger att rösta på deras budget, säger Nilsson.
Budgeten ska klubbas på kommunfullmäktige på tisdag.