Skatetjejer turnerar

Vanligtvis är det nästan bara killar i skateparken på Örnäset. I går bröts ordningen.Skatetjejer från föreningen You skate girl invaderade parken med syftet att peppa fler tjejer att börja åka.

Tuffa skatetjejer från föreningen You skate girl är ute på Norrlandsturné för att peppa fler tjejer att börja åka. Fr v Anneli Lewis Skoglund från Jönköping, Maja Lagedal från Umeå, Ida Alatalo från Luleå, Marianne Ahnlund från Umeå, Julie Lévesque från Kanada, Ida Östensson från Umeå, Karin Soson från Umeå och Viktoria Malmgren från Överkalix.

Tuffa skatetjejer från föreningen You skate girl är ute på Norrlandsturné för att peppa fler tjejer att börja åka. Fr v Anneli Lewis Skoglund från Jönköping, Maja Lagedal från Umeå, Ida Alatalo från Luleå, Marianne Ahnlund från Umeå, Julie Lévesque från Kanada, Ida Östensson från Umeå, Karin Soson från Umeå och Viktoria Malmgren från Överkalix.

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2009-06-16 21:27
Det är tisdag eftermiddag och skatetjejerna från föreningen har inte dykt upp än. Ett 15-tal killar hoppar omkring med cyklar och skateboards. En av dem är Sebastian Lamberg, 14 år. Han brukar ta bussen dit från Gammelstad fyra till fem gånger i veckan för att få åka skateboard.
- Man lär sig nya trick varje dag, säger han.
Det är sällan han ser tjejer i parken.
- Det har väl hänt någon gång men inte ofta, säger han.
Vad tror du det beror på?
- De kanske inte vågar. När de kommer hit som nybörjare tror de kanske att alla kommer skratta åt dem. Men alla är nybörjare någon gång, även vi killar, säger Sebastian Lamberg och tillägger:
- Det skulle vara roligare om det var fler tjejer här.
Brädan gick av
På en bänk sitter Ewelina Keskitalo och Linn Överberg, båda tolv år, och snackar.
De har inga brädor med sig.
- Vi kollar om det finns några snygga killar, säger Ewelina Keskitalo.
Hon har åkt skateboard tidigare.
- Det var ju kul men min skateboard gick sönder på mitten och då lade jag av. Det var pinsamt att åka, jag kände mig udda bland alla killar. Många killar tycker att tjejer inte kan åka skateboard, säger Ewelina Keskitalo.
Skateboardsporten domineras av killar.
Det vill skateföreningen You skate girl från Umeå ändra på. Därför är de just nu ute på en Norrlandsturné som går från Umeå till Överkalix. I går stannade de till på Örnäset. Turnégänget färdas i en minibuss och utgörs av sju tjejer och en kille som alla har skateboard som gemensamt intresse.
- Vi vill peppa fler tjejer att börja åka och göra det här intresset mer tillgängligt för tjejer. Tyvärr så finns det inte så många kvinnliga förebilder, säger Ida Östensson.
19-åriga Ida Alatalo är en av Luleås få skatetjejer. Hon brukar vara på You skate girls tjejcamps runtom i Sverige.
Roligare att åka med tjejer
I går passade hon på att möta upp skatetjejerna från föreningen.
- Jag tycker det är kul att åka med killar, de är schyssta mot mig. Men det är ändå roligare att åka med tjejer. Jag blir mer motiverad och taggad då, säger hon.
- Killar vill inte vara sämre än tjejer och det blir lätt en tuffare jargong.
Ida Alatalo började åka seriöst för ungefär tre år sedan.
- Att åka runt på en bräda gör mig glad. Det är fritt och det spelar ingen roll hur bra du är. Och så är det roligt när man sätter nya tricks. Ofta får drar man på sig många blåmärken innan man lyckas.
I början kände hon sig uttittad av killarna.
- Nu ids jag inte bry mig.
På vintrarna åker hon inomhus i skatehallen på Storheden. Tidigare fanns det en speciell "tjejtid" varje vecka.
Den är nedlagd nu.
- Det vara bara jag där, säger Ida Alatalo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om