Skärpt tillsyn ska hjälpa kvinnor och barn

Länsstyrelsen har skärpt tillsynen av hur kommunerna arbetar med våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld.Gunborg Flygare, vid socialtjänsten i Kiruna, välkomnar tillsynen.- Min första tanke var "äntligen tas saken på allvar", säger hon.

"Vi har intervjuat 40 personer i varje kommun", säger länsstyrelsens Kristina Lundberg och överlämnar mikrofonen till Kerstin Larsson, Boden. FOTO: Bengt-Åke Persson

"Vi har intervjuat 40 personer i varje kommun", säger länsstyrelsens Kristina Lundberg och överlämnar mikrofonen till Kerstin Larsson, Boden. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2009-03-26 18:30
På torsdagen hade länsstyrelsen arrangerat en utbildningsdag i Luleå om mäns våld mot kvinnor och barn som bevittnat våld. Cirka 200 politiker, chefer och övrig personal vid socialtjänstens alla verksamheter i Norrbottens 14 kommuner och frivilligorganisationer deltog.
Representanter för socialtjänsterna
i Kiruna, Boden och Luleå som varit föremål för den skärpta tillsynen berättade om den och om sitt sätt att arbeta.
Har barngrupp
Mia Vilén är samordnare på området inom socialtjänsten i Boden. Där finns också en intern kvinnofridsgrupp. Samarbetet med Kvinnojouren är nära.
- All personal kontaktar mig om utsatta kvinnor och kvinnorna själva kontaktar mig. Jag kan hjälpa dem med saker som att söka boende, kontakta polis och tingsrätt. Kvinnorna erbjuds en samtalsserie och vi gör gemensamma hembesök med Kvinnojouren. Vi har också uppföljningssamtal. När det gäller barn som bevittnat våld så har vi en speciell barngruppsverksamhet, säger hon.
En rutinhandbok
Maggi Falk, Kiruna, redovisar kritik som socialtjänsten där fick vid länsstyrelsens tillsyn. Det handlar till exempel om att en del våldsutsatta kvinnor saknar egna akter, brister i dokumentationen av arbetet och brister i arbetet gentemot kvinnor i äldreomsorgen och funktionshindrade kvinnor. De två sistnämnda sakerna fick också kollegorna i Boden och Luleå kritik för.
Gunborg Flygare, Kiruna, berättar om det goda arbetet i en så kallad "relationsfridsgrupp" och presenterar en rutinhandbok som tagits fram och som alla inom socialtjänsten ska följa.
Socialtjänsten i Kiruna ska också dela ut informationsbroschyrer på olika språk till utsatta kvinnor och barn och till våldsutövarna.
Lyfter av skuld
Laila Ström är samordnare inom so-
cialtjänsten i Luleå. Hon berättar om ett nära samarbete med Kvinnojouren och Brottsofferjouren.
Ann-Charlott Wallström, Luleå, arbetar speciellt med utsatta barn i samarbete med polis, barn- och ungdomspsykiatrin, Kvinnojouren och andra.
- Vi samtalar enskilt med varje barn, tar reda på vad det sett och upplevt och om det blivit utsatt för våld själv. Vi lyfter av skuld, berättar vart barnet kan vända sig i framtiden, berömmer det och talar om hur viktigt det är att ta kontakt med någon annan vuxen. Vi talar naturligtvis också med den usatta föräldern och den förälder som utövar våld, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om