Skärgårdsjägarnas renilska: "Har varit katastrofdåligt"

Älgjägarna i Hindersöns viltvårdsområde har också problem med strandade renar på jaktmarkerna. Nu begär de på nytt att länsstyrelsen tar tag i problemet – och samebyn har tre dagar på sig att svara.

Älgjakten har börjat "katastrofdåligt" inom Hindersöns viltvårdsområde och Harry Östling tror inte att man kommer att komma i närheten av målet för avskjutningen.

Älgjakten har börjat "katastrofdåligt" inom Hindersöns viltvårdsområde och Harry Östling tror inte att man kommer att komma i närheten av målet för avskjutningen.

Foto: Joakim Nordlund

Luleå2020-09-22 14:28

Förra veckan skrev vi att älgjägarna på Stor-Furuön anmält att renar stör jakten, med nya krav på att länsstyrelsen tillämpar rennäringslagen så att ön är fri från renar under förbudstiden 30 april till 1 oktober.

Nu i söndags skickade jägarna i Hindersöns viltvårdsområde in en liknande begäran.

– Vi hade stora problem när vi jagade på Fjuksön förra veckan, säger ordföranden Jonny Stålarm.

Deras första älgjaktvecka ska ha blivit förstörd av 15 strandade renar på Fjuksön, men de har ren även på Hindersön och Lappön.

Av 27 tilldelade älgar har nio fällts.

– Vi har tre-fyra hundar på öarna och med femton renar på en liten ö blir det ju kaos, säger Harry Östling, ledamot i Hindersöns VVO.

– Det har varit katastrofdåligt. Vi har inte de senaste 20 åren haft så stora problem med att hundarna springer efter ren. Vi har egentligen bränt en hel jaktdag efter en och en halv timme för att hundarna är helt utmattade, fortsätter han.

Till skillnad från tidigare har jägarna skickat med bilder och koordinater då de upplevt att länsstyrelsen inte litat på deras vittnesmål.

De berättar att länsstyrelsen och en företrädare från samebyn tidigare i sommar flugit över området men inte sett några renar.

– Det vore bättre om de litade på oss som bor här ute i skärgården, säger Harry Östling.

Jägarna har likt de på Furuöarna anmält problemen tidigare, men fått avslag.

– Vi tycker inte att länsstyrelsen skyddar lagen så som de ska skydda den. De ska säga till samebyn att ta bort renarna direkt och om det inte görs ska de dela ut ett kännbart vite, säger Harry Östling.

Länsstyrelsen bekräftar att man har fått in två begäran om tillämpning av rennäringslagens paragraf 71 med hänvisning till att renar stör jakten.

Gunilla Manbré, tillförordnad enhetschef på naturresurs- och rennäringsenheten, säger att Gällivare skogssameby har till torsdag den 24 september, att yttra sig om saken.

– Vi bereder det här skyndsamt och kommer att kunna säga mer den 25 september, säger hon.

Då återstår fem dagar innan renarna har rätt att vistas på öarna igen, enligt reglerna om vinterbete. Men hur länsstyrelsen kommer att agera vill Manbré inte uttala sig om. Hon instämmer dock i att man behöver komma fram till en lösning som gör att den här situationen inte återuppstår år efter år.

Så säger rennäringslagen

71 §  Uppehåller sig renar utanför renskötselområdet eller på mark inom detta område under tid då renskötsel inte får bedrivas där, kan länsstyrelsen på framställning av den som därigenom lider skada eller olägenhet av någon betydelse vid vite förelägga samebyn att föra bort renarna.

Vitesföreläggande enligt första stycket får meddelas endast om samebyn underlåter att inom skälig tid efter anmaning ta hand om renarna. Lag (1993:36).

Karta: Fjuksön
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!