Skärgården tar in på hotell

"Där havet öppnar sig" heter bilden på den skyddade hamnen i Brändöskär längst ut i Luleå skärgård.Till den somnar och vaknar de gäster som bor i rum nummer 412 på Scandic i Luleå.Fotograf Boris Ersson ska på uppdrag av hotelldirektör Niclas Jonsson förse varje rum med motiv från vår skärgård.

Den här bilden ska Boris Ersson ställa ut på museet i USA. Den visar människor i den västerbottniska skärgården. En annan bild ska visa en namnteckning i sten tecknad av mannen inom  glas och ram under en långtråkig säljakt 1920.

Den här bilden ska Boris Ersson ställa ut på museet i USA. Den visar människor i den västerbottniska skärgården. En annan bild ska visa en namnteckning i sten tecknad av mannen inom glas och ram under en långtråkig säljakt 1920.

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2009-03-05 06:00
Alla hotell i Scandic-koncernen i Sverige är föremål för ett stort renoveringsprojekt. I det ingår inköp av nya tavlor.
Niclas Jonsson vill gärna ha lokal anknytning på sitt Scandic Hotel i Luleå och kontaktade Helen Lindberg på Lindbergs konst och ramar. Helen lanserade då idén att satsa på skärgårdsbilder av fotografen och filmaren Boris Ersson, Luleå. Niclas Jonsson "köpte" förslaget och förankrade det i koncernledningen.
Personlig text
I oktober förra året kom de första bilderna upp.
Inom tre år ska sammanlagt ungefär 250 bilder fylla rummen - alltifrån de 160 gästrummen till foajén, restaurangen, konferensrummen och alla andra rum.
I restaurangen hänger motiv från bland annat Kluntarna, Bjuröklubb, den finska skärgården utanför Kokkola och på Boris Erssons egen båt, kostern Måsen.
Till varje bild har Boris Ersson skrivit en personlig text som berättar om platsen, personerna och stämningen.
- Jag skriver alltid noggrann dagbok när jag är ute och jobbar. I 20 år har jag haft loggbok i båten, förklarar han.
Lyriska gäster
Gästernas reaktioner på bilderna är mycket positiva.
- De är alldeles lyriska. Några vill ha samma rum från gång till gång därför att de gillar motivet på fotografiet i just det rummet så mycket, säger Niclas Jonsson.
Boris Ersson är mycket glad över bildbeställningen. Han får helt enkelt en permanent utställning på hotellet.
- En vanlig utställning hänger en tid och blir sedan glömd. Här blir fotografierna kvar, säger han.
Bild och korall
Boris Ersson har en annan stor utställning på gång. Han är inbjuden att visa sina skärgårdsbilder på världsberömda Smithsonian Museum i Washington DC i USA. Det blir en utställning med 50 verk - fotografier och magiska saker. Det kan till exempel vara en bild tagen utanför Svartöstaden där Boris Ersson bor kombinerad med en bit korall från hans resa till Samoa i Stilla havet.
- I en Salman Rushdie-roman sitter en man vid en strand i Pakistan eller Indien och svalkar fötterna. Han tycker sig ha kontakt med alla kontinenter. På samma sätt kan Svartöstadens strand vara i kontakt med Stilla havet, säger Boris Ersson..
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om