I dag fyller Kjell-Arne Johansson, Luleå, 60 år. Han arbetar som informatör på Luleå kommuns kommunikationskontor. Här har han arbetat i 22 år.
Det är 34 år sedan Kjell-Arne Johansson kom till Luleå. Då var han nyutbildad journalist och hade fått sitt första vikariat på Norrbottens-Kuriren. Mer än halva livet har han levt i Norrbotten. Men han föddes i byn Gånarp i nordvästra Skåne utanför Ängelholm.
- Mitt första jobb var som telefonmottagare på Nordvästra Skånes Tidningar. Det var lokalradaktörerna som ringde in sina texter och dagens temperatur. Men mitt intresse för att skriva fick jag när jag skrev en insändare där jag hämtade mina argument mot monarkin hos Vilhelm Moberg.
- Den kom in till min stora förvåning.
Till Indien
Efter tiden på Nordvästra Skåne for Kjell-Arne Johansson till närmaste universitet, det i Lund. Där läste han sociologi, gjorde ett uppehåll för lumpen och fortsatte med kemi och biologi.
- Efter tre terminer insåg jag att jag inte var tillräckligt intresserad. En dag när jag rullade genom Lund fick jag en tanke om att jag skulle resa till Indien. Jag jobbade ihop pengar och klev på flyget till Aten. Det var 1975 och min första flygresa.
"Ville bli journalist"
Resten av resan gick landvägen.
- I Indien reste jag runt med tåg och buss i tre månader. Väl nere i södra Indien satt jag på en buss och tänkte. "Jag ska bli journalist, skaffa akvarium och köpa en islandströja" var de tre tankar som bet sig fast.
Kjell-Arne Johansson reste hem, sökte till journalistlinjen i Kalix, skaffade akvarium och en islandströja.
Vårt Luleå
Hösten 1976 kom han till Kalix folkhögskola. Och där träffade han Marie Jaenson, 58, sin fru. De har tre barn, Malena, Dag och Jakob och fem barnbarn. Två av barnen bor kvar i Norrbotten.
Efter utbildningen och jobb på Kuriren började livet som frilansjournalist. När det tredje barnet var på väg så fick han ett erbjudande om att börja på Luleå kommun som redaktör Vårt Luleå och personaltidningen.
- Då när jag började tänkte jag att det här ska jag göra i några år. Men här är jag kvar ännu.
Engagerar sig
I Norrbotten och i Luleå har han också stannat.
- Jag har alltid trivts här. Det finns en kultur som tilltalar min själ. Många som bor här kommer från andra ställen, i Sverige och i världen. Det är en atmosfär utan främlingsfientlighet.
Kjell-Arne Johansson har alltid varit en människa som engagerar sig. Han har varit aktiv i solidaritetsorganisationer som Afghanistankommittén, Latinamerikakommittén, Solidaritetsrörelsen med Polen, Manifestationerna för Baltikum och Tankarnas trädgård.
Tankarnas trädgård var en förening som samlade kulturintresserade som tillsammans drev en bokhandel, en tidskrift och som hade ett galleri. Genom föreningen samlades många olika människor. Förre kommunalrådet Sven Köhler samtalade med Torbjörn Säfve om kultur. Andra deltog i studiecirklar.
Västkusten
- Jag tycker att jag som har haft så stor tur i livet har en skyldighet att engagera mig i samhället. En del väljer att arbeta ideellt i idrottsrörelen och jag har valt att arbeta med solidaritetsarbete för tredje världen. Jag vill ge tillbaka något till dem som inte har samma flyt.
Kjell-Arne Johansson firar sin födelsedag vid västkusten. Sedan ska han resa till sina föräldrar och sin dotter.