"Skamligt låga löner"

Vilka som får kommunala feriejobb och hur mycket de får betalt skiljer sig mellan kommunerna i Norrbotten. Gällivare har de högsta lönerna och Övertorneå de lägsta.- Ungdomarna får skamligt låga löner, säger Vanja Nyberg, Kommunal.

Robin Falle ska jobba för kommunen för första gången i sommar. Jakob Selinder har redan arbetat för Luleå kommun i tre somrar och får inte söka ett feriejobb.

Robin Falle ska jobba för kommunen för första gången i sommar. Jakob Selinder har redan arbetat för Luleå kommun i tre somrar och får inte söka ett feriejobb.

Foto: Åsa Junkka

LULEÅ2010-06-08 06:15

Nathalia Millan, 16 år, och Zeinab Kamali, 18 år, har fått feriejobb via Luleå kommun i sommar. De ska arbeta på ett äldreboende, och efter att ha arbetat sex timmar per dag i tre veckor blir de betalda 4 680 kronor före skatt. De kommer att tjäna 52 kronor i timmen, inklusive semesterersättning.
- Det är bra att ha fått ett jobb, men det skulle vara under en längre period och med lite högre lön, säger Nathalia Millan.
Låga löner - fler jobb
Luleå kommun betalar dock inte lägst löner i Norrbotten. I Övertorneå får de som gått ut åttan 35 kronor per timme, och i Arjeplog får de som fyller 18 år under året 41 kronor per timme. Då räknas semesterersättningen in.
- Politikerna tycker att det är bättre att fler får jobb än bra löner. Men frågar man de unga tycker de nog att man ska få betalt för det jobb man gör, säger Vanja Nyberg, avtalsansvarig ombudsman på Kommunal Norrbotten.
Kommunen är skyldig att meddela facket om den har tänkt använda sig av feriearbetande ungdomar. Men de lokala förhandlingarna om lönerna brukar, enligt Kommunal, gå trögt.
- Det är hopplöst. Lönerna är låga och dessutom har kommunerna en tendens att ge de unga deltider,
något som de säger att de arbetar för att få bort, säger Vanja Nyberg.
2,7 miljoner i stöd
Norrbottens kommuner har i år tillsammans fått nästan 2,7 miljoner i statsbidrag för att satsa på feriejobb för ungdomar, uppdelat på hur många i kommunen som är mellan 15 och 17 år.
Pengarna får kommunerna när de redovisat att de satsat extra på ungdomar i den åldersgruppen.
De flesta kommuner garanterar sommarjobb för vissa årskullar
och uppgifterna är oftast i kommunala verksamheter eller i föreningar.
Robin Falle ska jobba i Luleå kommuns hemtjänst.
Han går andra året på samhällsprogrammet och har tidigare somrar jobbat åt sin pappa, men i år har han fått ett kommunalt feriejobb.
- Det är inte så bra betalt, men det är bra att fler får arbetslivserfarenhet i stället för att bara några skulle få jobb, säger han.
Kyrkan sköter sig
Vanja Nyberg lyfter fram kyrkan som ett bra exempel för hur man sysselsätter unga. Hon tycker att kommunerna ska titta på hur kyrkan gör när den utformar systemen för feriejobben.
- Nästan alla församlingar betalar ordentliga löner, det kan vara dubbelt så mycket som i kommunerna fast de utför lika mycket jobb, säger hon.

fakta Så mycket tjänar unga på feriejobbet

KommunLön, inkl. semesterersättning, Omfattning
kronor/timme

Arjeplog: 38 - 41kr/h 3 veckor, 6 timmar/dag
Arvidsjaur : 55kr/h 60 timmar
Boden: 55 kr/h - 60 kr/h 3 veckor, 8 h/dag
Gällivare: 55,60 - 79,80 kr/h 3 veckor, 6 h/dag
Haparanda: 50 kr/h (inom äldre-
och handikappomsorg 55 kr) 3 veckor, 6h/dag
Jokkmokk: 55,70 -  69 kr/h 2 veckor, 6 h dag
Kalix: 61,60 kr/h 3 veckor, 6 h/dag
Kiruna: 53,33 kr/h 3 veckor, 6 h/dag
Luleå: 42 - 52kr/h 3 veckor, 6 h/dag
Pajala: 49 - 59 kr/h 10 - 15 dagar, 8 h/dag
Piteå: 45 - 60,50 kr/h 3 veckor, 6 h/dag
Älvsbyn: 53,40 - 64,90 kr/h 3 veckor, 6 h/dag
Överkalix: 58kr/h (inom park och vård 62 kr) 3 veckor, 6 h/dag
Övertorneå: 35 - 50 kr/h 3 veckor, 7 h/dag

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om