Byggarbetarna berättar om känslorna efter hissolyckan

Vid Nåidens bygge på varvet i Luleå används samma typ av bygghiss som vid den tragiska dödsolyckan. Där jobbar bröderna Johnny och Daniel Ek "Det känns obehagligt, man börjar faktiskt tänka på att det kan hända en själv".

Bröderna Johnny och Daniel Ek jobbar tillsammans.

Bröderna Johnny och Daniel Ek jobbar tillsammans.

Foto: Zanna Nordberg

Luleå2023-12-15 05:00

Anton Lundgren, platschef, konstaterar också att det hela är en stor tragedi och att en liknande olycka hade kunnat inträffa varsomhelst i landet. 

– Det blir ganska nära inpå även fast det är långt borta. Det hade lika gärna kunnat vara någon jag känner eller hända på en arbetsplats närmare. Så det kändes lite läskigt, säger han. 

undefined
"Det hade lika gärna kunnat vara någon jag känner eller hända på en arbetsplats närmare" säger Anton Lundgren, platschef.

Anton Lundgren berättar vidare att det bland kollegorna har diskuterats vad som kan ha orsakat olyckan. Men han har inte märkt av att det varit någon direkt oro på arbetsplatsen efter dödsolyckan. 

– Det är ingen som uttryckt att de är rädda för att åka i hissen eller något sånt. Vi förstod direkt att det måste vara den mänskliga faktorn som orsakat tragedin, säger han. 

Platschefens känsla av att det inte är någon oro verkar stämma. Tomas Carlsson är en av de drygt 50 personerna som jobbar under vårt besök på torsdagseftermiddagen. 

undefined
"Men nog kollar man lite mer nu än tidigare att bultar och räcken och sånt sitter där det ska", säger Tomas Carlsson.

– Nog känns det ju i och med att vi har samma utrustning här. Men de ska vara kollade nu, konstaterar han. 

Han har inte varit orolig för att något ska hända, men konstaterar att olyckan har lämnat spår. 

– Nej jag är inte orolig. Jag har hört att de där hissarna ska vara det säkraste som finns. Men nog kollar man lite mer nu än tidigare att bultar och räcken och sånt sitter där det ska. Det gör jag som automatiskt nu. Men det lär nog bara hålla i sig ett tag innan det blir som vanligt igen, säger han. 

undefined
Nåiden i Luleå använder samma typ av hiss som användes vid dödsolyckan i Stockholm

Mats Eriksson har jobbar inom byggbranschen i över 30 år.

– Det är för jävligt det som har hänt. Olyckan i sig är katastrof och hur de har gjort där begriper jag inte. Men här känner jag mig djävulskt trygg, det gör jag, säger han. 

Vad som gör att Mats känner sig säker på jobbet i Luleå kan han lätt motivera. 

– Jag vet vem som har besiktat hissen och jag vet vilka pojkarna är som har byggt den. Det är ju en av de säkraste färdsätten som finns, förklarar han. 

undefined
Mats Eriksson har jobbat i över 30 år i byggbranchen.

Mats Eriksson tipsar oss om att vi ska gå och prata med Tomas Berglin eftersom han hade en personlig relation till några av de som omkom. 

– Det känns jättetråkigt naturligtvis. Det är gamla kollegor till mig så det är fruktansvärt, berättar Berglin.

Tomas Berglin säger att man får sig en påminnelse kring arbetsmiljön och säkerheten på arbetsplatsen när sådana här tragedier inträffar. 

– Det enda som räknas är att man kommer hem från jobbet. 

Det var i måndags som en bygghiss i Stockholm störtade ned i marken från hög höjd samtidigt som fem byggarbetare befann sig i hissen. Alla fem omkom i olyckan. Även två personen ska undgått att följa med hissen ner i fallet. Statens haverikommission utreder olyckan tillsammans med polisen. 

Under onsdagen kom information från hisstillverkaren Alimaks vd om att olyckan kan bero på att bygghissen inte varit ihopbultad enligt installationsmanualen. Under torsdagen har myndigheterna ännu inte kunnat fastslå vad som orsakat olyckan. 

Polisen har en pågående förundersökning om arbetsmiljöbrott i sju fall, grovt brott i fem fall och framkallade av fara i två fall.

Byggnads och Byggföretagen har gemensamt tagit ett initiativ till en tyst minut den 18 december. På byggarbetsplatsen i Luleå kommer bygget stanna och hela arbetsplatsen kommer att delta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!