”Ska vi bli förda bakom ljuset?”

Felaktigt och osäkert underlag gör att politikerna inte kan fatta beslutet om Luleås skola. Nu kräver L, KD och C en skolkommission. ”Ska vi bli förda bakom ljuset” säger de.

BESLUT. 22 Februari ska beslutet om Framtidens skola tas i Barn- och utbildningsnämnden. Men flera röster höjs om att beslutsunderlaget är för dåligt till det förslag som lyfts fram.

BESLUT. 22 Februari ska beslutet om Framtidens skola tas i Barn- och utbildningsnämnden. Men flera röster höjs om att beslutsunderlaget är för dåligt till det förslag som lyfts fram.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2016-02-02 16:16

Nu reagerar oppositionspolitiker på uppgifterna om felaktiga och osäkra siffror i underlaget för Framtidens skola.

– Hur ska vi och våra ledmöter i barn- och utbildningsnämnden kunna fatta beslut med det här underlaget. Det är så fullt av felaktiga siffror. Är det tänkt att vi politiker ska bli förda bakom ljuset, säger Anette Asplund (KD).

Tidigare har föräldragrupper i NSD visat att byggnadsår runt skolor varit fel och hur schablonmässiga siffror använts för att motivera höga renoveringskostnader, till exempel för kök.

– Hyreshöjningarna stämmer inte och kostnaderna för ombyggnationer stämmer inte. Hur ska vi kunna lita på tjänstemännen som kommer med underlaget? säger Anette Asplund.

L, KD och C kräver nu att kommunen tillsätter en Skolkommission som samlar lärare, rektorer, experter och förvaltningar som ska få i uppdrag att utforma ett nytt förslag. Enligt Thomas Olofsson (FP) har höstens samråd bara skapat mer konflikter.

– De har varit runt på skolorna men det har varit otroligt mycket låsningar och det har inte främjat någon utveckling. Det här arbetssättet har skapat många onödiga konflikter, säger han.

– Genom en kommission skulle föräldrar, rektorer, lärare, en del tjänstemän och folk från universitetet få ett uppdrag att skapa en attraktiv skola i Luleå.

De vill lösa lärarbristen genom att kommunen blir en mer attraktiv arbetsgivare och de vill att föräldrarna ska få välja om de vill sätta sina barn i större eller mindre skolor.

– Vi måste ha den här valfriheten, inte minst om vi ska möta konkurrensen från friskolor, säger Thomas Olofsson.

Processen bör få ta ett år.

– Sen klubbas förslaget om kanske två år. Vi ser inte ett superbehov att ta det här just nu, säger han.

De menar att socialdemokraterna snabbt försöker driva igenom beslutet.

– De vill lägga ner ett antal skolor innan hösten. Jag har verkligen försökt grunna på varför det är sådan panik, säger Thomas Olofsson.

– De vill göra det i god tid innan valet så aggressionerna hinner lägga sig, säger Carola Lidén (C).

NSD har sökt Carina Sammeli (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, utan att lyckas.

Förslaget om Framtidens skola

FAKTA

Nedläggning av Klöverträsk skola, Mandaskolan, Hedskolan, Mariebergsskolan, Öhemsskolan, Kyrkbyskolan, Kläppenskolan, Svartöstadssskolan och Vitåskolan. Nya skolor planeras i centrum, Bergnäset och Kronan.

22 februari ska beslut tas i barn- och utbildningsnämnd och den 4 april ska beslut tas i kommunfullmäktige.

Ursprungligen skulle även högstadierna på Hertsön och i Sunderbyn läggas ner. Socialdemokraterna valde dock att lyfta ur de skolorna ur utredningen.

Motivet till förslaget är att möta lärarbrist och större elevkullar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!