Det nationella besöksförbudet som gällt sedan den 1 april, och som förlängts vid ett flertal tillfällen, upphör 1 oktober. Förbudet infördes för att förhindra smittspridningen av covid-19.
Fick ni något förhandsbesked om att det var på gång?
– Nej, men vi hoppades på det. Vi har spekulerat i det. Det är jätteglädjande, säger en lättad Anna Fors.
Några reaktioner från de anställda?
– Det har jag inte hunnit ta in, säger hon och tillägger att arbetet är igång med att se över lokala rutiner. Bland annat måste handsprit vara tillgängligt – hållare köps in nu.
Verksamhetschefen och övriga inom förvaltningen inväntar föreskrifter och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten om hur säkra möten ska kunna ske.
Hur ska ni förhindra att det blir rusning?
– Vi kommer att vädja att alla inte ska komma klockan åtta den 1 oktober. Jag förstår att många längtat, men alla kan inte komma samtidigt.
Så fort myndighetens råd finns tillgängligt kommer förvaltningens kommunikatör kommer att gå ut med information till anhöriga om vad som gäller. Råden lär vara desamma som gällt under hela coronapandemin.
Luleå införde sitt besöksförbud i ett tidigare skede än det nationella. Nu väntar en intensiv period med att förbereda för anstormningen från nära och kära.
– Vi har inte haft någon smittspridning, säger en stolt Anna Fors om situationen på de kommunala boendena.
Nu när dörrarna äntligen slår upp igen och friska anhöriga är välkomna är målsättningen given:
– Vi vill göra det så bra som möjligt för alla, slår Fors fast.
Att Luleå kommuns boenden klarat sig är att man redan från början var man noga med de basala hygienkraven som handtvätt. Dessutom såg man till att personalen hade arbetskläder och utbildning i hur man skulle förhindra smittspridningen och använda tillgänglig skyddsutrustning.
– Vi var väl förberedda, vi vill inte ha smittspridning på våra boenden, säger verksamhetschefen.
Även i Kalix har förberedelserna dragit igång efter det beskedet. Målet är att besök ska kunna ske på ett säkert sätt på de särskilda boendena, där många levt isolerade.
– Ett positivt besked, säger Marianne Strömbäck, områdeschef äldreomsorgen i kommunen.
Hon tillägger att man nu i ett första skede analyserar och förbereder.
– Vi måste invända rekommendationerna. Därefter kan vi skapa kloka, fungerande och väl genomtänkta lösningar.