Valet: Ska biltrafiken i centrum minska i framtiden?

Trafiken i Luleå centrum är, och har alltid varit, en het politisk fråga. Staden ska växa men ska biltrafiken i centrum växa med den – eller ska Luleå sträva mot färre bilar i stan?

Mia Brandén, ägare till Skapa Glädje på Storgatan, tycker att det går att göra några mindre justeringar vad gäller trafiken i centrum men att några större ingrepp blir svårt.

Mia Brandén, ägare till Skapa Glädje på Storgatan, tycker att det går att göra några mindre justeringar vad gäller trafiken i centrum men att några större ingrepp blir svårt.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2022-09-03 06:00

2015 inleddes arbetet med att ta fram en utvecklingsplan för Luleå men i dag, sju år senare, finns fortfarande ingen plan beslutad av kommunfullmäktige. Styrdokumentet ska innehålla alltifrån trafik- och transportlösningar till miljöhänsyn och nya grönområden de kommande 20 åren.

Det råder delade meningar kring hur trafiken ska hanteras i planen och i slutet av maj gick förslaget i retur till tjänstemännen för ytterligare utredning. 

– Planen genomsyras av bilfientlighet och att minska tillgängligheten för alla som inte kan åka buss, ansåg Anders Josefsson (M) i februari 2022 då Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet lämnade in ett återremissyrkande.

– Den stora frågan är trafiken. Vi har för längesen givit i uppdrag till tjänstemännen att planera fram nya trafiklösningar, där gång-, cykel- och kollektivtrafik prioriteras. Men så fort förslagen blir mer konkreta, bromsas allting upp av de stora partierna, trots att förslagen ligger rätt i tiden, kontrade Malin Svedjeholm, Miljöpartiet.

Klart är att politikerna inte är ense vad gäller trafikfrågan, en fråga som påverkar alla som rör sig inne i centrum. Boende, besökare och inte minst handlarna som med sina affärer som gör staden levande

undefined
Om möjligheterna att röra sig med bil inne i Luleå centrum försämras är Tobias Jönsson, ägare till Äventysbutiken Hägglund, orolig att valet kan bli att åka till Storheden i stället. Då finns risken att Luleå centrum utarmas på butiker, enligt Jönsson.

Trafiksituationen påverkar inte minst handeln i centrum. Vi har träffat två handlare som ger sin syn på trafikfrågan.

– För att vi ska ha en levande stadskärna måste vi tillåta trafiken och ha den möjligheten för vi i Norrbotten är så pass bilburna. Vi är inte den stora staden där stadskärnan kan leva utan att trafiken får komma in, som exempelvis Stockholm. Vi fixar inte riktigt det, säger Tobias Jönsson, ägare till Äventyrsbutiken Hägglunds på Storgatan.

Finns det några positiva sidor med mindre biltrafik i centrum?

– Miljöaspekten absolut, allting med miljö är jättebra och att vi tänker på det men är det bättre för miljön att vi kör ut till Storheden med vår bil? Miljön kommer inte bli bättre, generellt, i Norrbotten över att vi inte tillåter trafik i Luleå city.

Kan du se att de som vill ha mindre trafik i stan har en poäng?

– Ja, absolut. Det finns säkert en poäng i det och att det går att få lite mysigare miljöer och trevligare när man använder gatorna till annat än trafik men samtidigt är vår stad uppbyggd för att ha trafik. Och vi är en för liten stad för att kunna driva det så hårt, att vi inte ska ha trafik i stan.

Tobias Jönsson tror att det finns risker med att försöka minska trafiken och kanske antalet parkeringsplatser.

– Jag tror att man då väljer att åka till Storheden i stället, det är en stor risk. Vi har sedan många år valt att vi vill inte till Storheden, vi vill ha ett levande centrum och ett bra utbud av restauranger, affärer, frisörer, ja, en bra mix av allt. Det gör att det är intressant att åka in till stan, om den mixen börjar försvinna kan man välja bort att åka in till stan att handla för att det är så krångligt.

Mia Brandén, ägare till Skapa Glädje på Storgatan, är engagerad i frågor som rör i centrum och hon har många idéer. Hon tror i grunden inte att det går att göra några stora ingrepp i trafiken i centrum men hon har några konkreta förslag.

– Jag tycker att parkeringen nedanför Strand ska tas bort och att man gör ett område där man samlas i stan. Jag tycker p-husen ska vara kvar i stället, säger Mia Brandén som även kan tänka sig att låta Smedjegatan enbart vara en bussgata.

undefined
Mia Brandén, ägare till Skapa Glädje i Luleå.

Hon kan även tänka sig att förändra trafikmöjligheterna längst ner på Storgatan.

– Jag tycker inte det ska vara biltrafik utanför Systembolaget, om jag ska vara ärlig. Just för att vi ska ha en levande gågata hela vägen. Om det skulle gynnar butikerna där eller inte, det vet jag inte men just för att vi ska ha en längre försäljningsgata.

Vilka är fördelarna att dra ner på biltrafiken i stan?

– Miljömässigt, så klart. Den återkommande frågan är att det är bättre att folk kommer med buss men vi kommer aldrig kunna ta bort biltrafiken helt och hållet. Det är klart att man blir rädd att man kommer att välja Storheden där det går att parkera utanför.

Att hitta rätt balans mellan tillgänglighet och att skapa en trivsam miljö i stan är det viktiga, enligt Mia Brandén.

– Om Luleå ska växa som vi tänkt måste vi ha ett attraktivt centrum, annars vill ingen bo här, säger hon.

Frågan ....

Ska biltrafiken i centrum minska i framtiden? 

Vi ställde frågan till gruppledarna för partierna i Luleås kommunfullmäktige.

undefined
Evelina Rydeker.

Evelina Rydeker, Miljöpartiet:

"Centrum ska vara en trygg och hållbar stadsdel med fler arbetsplatser, mötesplatser och bostäder, med levande handel, kultur och grönska. Ett centrum att vara stolt över och trivas i. Vi vill att centrum ska vara lätt att nå med alla trafikslag, men i handelsområden vill vi främja huvudstråk där många människor rör sig till fots. En ökad andel resor med kollektivtrafik, till fots och med cykel är en förutsättning för att kunna genomföra en förtätning och utveckling av centrum på ett hållbart och hälsosamt sätt".

undefined
Liv Shange Moyo.

Liv Shange Moyo, Rättvisepartiet Socialisterna:

"Ja. Biltrafiken måste minska både i centrum och i hela samhället NU. Vi driver att Luleå borde införa gratis och fossilfri kollektivtrafik, och kommunala fossilfria bilpooler. Kommunen borde också satsa ännu mer på bättre cykelinfrastruktur, till exempel med cykelgarage, fler och tydligare cykelbanor, cykelpooler. Det behövs stora, snabba och samordnade jättesatsningar för att ställa om, bland annat genom att göra det lätt att klara sig utan bil. Klimatkrisen visar att det här vinstjagande systemet, kapitalismen, inte håller. Därför kämpar vi för en socialistisk omställning, med gemensamt ägande och demokratisk kontroll över de viktiga resurserna i samhället".

undefined
Anders Josefsson.

Anders Josefsson, Moderaterna:

"Nej. Med en ökande befolkning kommer nog snarare biltrafiken att öka något. Centrum måste vara tillgängligt för alla, inte bara de som råkar bo längs LLT’s linjenät. Fordonsflottan i Luleå och Sverige kommer inom en ganska snar framtid också att vara utbytt till koldioxidfria alternativ och därmed blir utsläpp och buller inget problem. Ett levande centrum kräver god tillgänglighet".

undefined
Samuel Ek.

Samuel Ek, Kristdemokraterna:

"Bilen kommer även framöver vara det vanligaste transportmedlet i vår kommun. Självklart ska vi bli bättre på att få till kollektivt åkande och uppmuntra till cykling men att ha som vision att människor inte ska använda bil blir fel. Att planera bostäder för 6 000 fler personer i centrum och samtidigt säga att centrum ska bli bilfritt går inte ihop. Vi måste planera för framtidens rena bilar i framtidens Luleå. Centrum får inte bli ett nytt Kronandalen med alla problem som är inplanerade där".

undefined
Carina Sammeli.

Carina Sammeli, Socialdemokraterna:

"Bilar kommer vara en viktig del av kommunikationerna i centrum även i framtiden, och det behöver finnas parkeringar. Vi vill även underlätta för de Luleåbor som vill transportera sig på andra sätt, genom att öka tillgängligheten för bussar, cyklar och gående i och till centrum. Det är viktigt att centrum är tillgänglig för alla och då går att ta sig till och från med många olika trafikslag".

undefined
Carola Lidén.

Carola Lidén, Centerpartiet:

"Vi ska ha en grön, trivsam, trygg och tillgänglig stadskärna för alla med ett attraktivt utbud av handel, kultur, restauranger och upplevelser. För dem som behöver använda bil in till centrum ska trafikflödena och parkeringsmöjligheterna förbättras. Laddinfrastrukturen för elbilar ska byggas ut och kommunens parkeringshus ska vara dygnet runt-öppna. I Luleå vill vi till exempel ge klimatsmarta bilar lägre parkeringsavgifter". 

undefined
Thomas Söderström.

Thomas Söderström, Liberalerna:

"Enligt tidigare beslut ska det flytta in uppåt 5 000 människor kommande tio år på och i närheten av centrumhalvön vilket innebär fler bilar inte färre så trafiken kommer inte att minska utan öka. De partier som vill minska trafiken från dagens situation lever i en fantasivärld där man tror att det går att tvinga bort bilen. Dagens teknik för bilar löser redan utsläppen så problemet i centrum är hur vi ska få en stad där trafiken kan flöda relativt problemfritt. Att då aktivt minska trafiken och inte tänka på att det ska vara enkelt att ta sig igenom centrumhalvön är att skjuta sig i foten och farligt för Luleå kommuns utveckling. Vi bor där vi bor och har ett centrum på en halvö, det måste man förstå. Däremot ska kommunen fortsätta uppmuntra att det är positivt att välja cykeln, kollektivtrafiken och att gå i centrum. Det kan vi bland annat göra genom att arbeta för en bättre cykelplan där man kan ta sig genom staden enklare utan så många stopp och göra det på ett sätt som harmoniserar med övrig trafik och fotgängare".

undefined
Erland Nilsson.

Erland Nilsson, Landsbygdspartiet oberoende:

"Ja. I centrala Luleå finns det ett behov att minska trafiken. Men det gäller att ha tillgänglighet just utanför centrum och med parkeringar med gångavstånd".

undefined
Bertil Bartholdsson

Bertil Bartholdsson, Vänsterpartiet:

"Fler människor kommer att bo i centrum och röra sig i centrum i framtiden. Vänsterpartiet vill ha ett stadscentrum med renare luft, mindre buller och med större trafiksäkerhet. Då måste vi ge kollektivtrafiken större utrymme. Huvudhållplatsen på Smedjegatan ska vara bilfri. De fyrfiliga trafiklederna som i dag skärmar av centrum från både södra och norra hamnen ska i huvudsak bli tvåfiliga. Vi ska fortsätta ha bra parkeringsmöjligheter för besökare men mindre genomfartstrafik". 

undefined
Dan Ankarholm

Dan Ankarholm, Sjukvårdspartiet:

"Vi utgår ifrån att det är centrumhalvön som avses. Förutsättningen i framtiden är dels att nästan alla bilar i framtiden kommer att drivas med el vilken innebär att buller kommer att minska betydligt. En annan förutsättning är att planerna för centrumhalvön är att öka boendet med cirka 6 000 nya personer. Det är således en illusion att tro att biltrafiken ska minska betydligt på centrumhalvön. Möjligen marginellt genom vissa trafikåtgärder så låt det förbli så".

undefined
Bo Larsson.

Bo Larsson, Sverigedemokraterna:

"Det tror jag egentligen inte. Biltrafik är en del av det fysiska livet här. Staden har två infarter och ligger på en halvö och jag menar att trafiken måste vara tillgänglig inne i stan men det bör genomföras en noggrann trafikplan som gör att det går att ha fortsatt expolatering".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!