Elever lär sig om skogen i skogen: "Ger så mycket"

Verksamheten Skogen i skolan, träffade årskurs sju från Tunaskolan. "Den här tallen är 106 år", säger eleven Harry Meskanen som precis har räknat klart ringarna på ett årsringsprov.

Sjundeklassarna Harry Meskanen och Erik Renström, kan nu ta reda på hur högt ett träd är med hjälp av flera olika metoder.

Sjundeklassarna Harry Meskanen och Erik Renström, kan nu ta reda på hur högt ett träd är med hjälp av flera olika metoder.

Foto: My Widmark

Luleå2022-05-23 14:15

Skogen i skolan i samarbete med Skoglig samverkan i Norrbotten, arrangerar inspirationsdagar och skogslektioner för elever i årskurs 3-9 i länet.

I Luleå har ett tiotal skolor anslutit sig och vi följde med årskurs sju från Tunaskolan en heldag i skogens tecken. De samlades vid Kyrkbyns friluftsområde Mattisberget i Gammelstad.

På plats för att informera eleverna fanns Anders Landström, jägmästare för Luleå stift som tar hand om skogen. Han tycker det är viktigt att landets kommuner håller intresset för skog och mark vid liv eftersom det saknas kommersiella intressen att marknadsföra det.

Skogen i skolans lektioner har ekologiska, ekonomiska och sociala perspektiv och tar upp ämnen som skogen och klimatet, biologisk mångfald och människor och skogen.

Sjundeklassaren Erik Renström, tycker att det bästa med skogen är att springa i skogsterräng och att vistas vid familjens stuga. Han har just tagit ut ett årsringsprov ur en tall med en tillväxtborr för att ta reda på trädets ålder.

Hur gick det?

– Det var svårt att få fast borren i trädet men sedan gick det ganska bra. 

Vad har du lärt dig hittills?

– Jag visste att man kunde räkna årsringar på fällda träd men inte att man kunde ta reda på åldern på ett träd som står.

Två elever som också gillar att vara ute är Harry Meskanen, som bor i närheten av naturen och Stella Friberg som helst spenderar tiden i skog och mark på en hästrygg.

De har precis hjälpts åt att räkna ringarna på ett årsringsprov från en tall.

– Den här tallen är 106 år, säger Harry Meskanen.

Att springa i skogen i sommar är något som Charlie Fors, som precis har börjat intressera sig för orientering, längtar till.

Under eftermiddagens arbetspass på Teknikens hus hoppas Evelyn Stjärnström på att få veta djurens påverkan på träd, exempelvis hackspetten.

Är det något ni fått veta som ni inte visste innan?

– Jag visste inte att kyrkan tog hand om en massa skog. Inte heller att tallar gillar att stå själva, säger Charlie Fors.

– Att granar gillar skugga och att tallar vill stå för sig själva, säger Evelin Stjärnström.

– Hedskolan, Alviksskolan, Antnässkolan och Ersnässkolan arbetar sedan länge med utomhuspedagogik. Att flytta ut undervisningen ger så mycket för både elever och pedagoger, säger Ewa-Marie Zetterkvist, regionssamordnare för Skogen i skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!