Sjukhuset saknade teckenspråkstolk

LULEÅ. Lisa Heselius råkade ut för en trafikolycka och hamnade på Sunderby sjukhus. Hon är hörselskadad, men fick inte hjälp av teckenspråkstolk.- Vi har rätt till teckenspråkstolk. Tänk om det varit en allvarligare skada, säger hon.

Lisa Heselius och Kenneth Sandberg är besvikna på Sunderby sjukhus brist på teckenspråkstolk och har anmält det till patientnämnen och till Handikappsombudsmannen. FOTO: Göran Ström

Lisa Heselius och Kenneth Sandberg är besvikna på Sunderby sjukhus brist på teckenspråkstolk och har anmält det till patientnämnen och till Handikappsombudsmannen. FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

Luleå2008-08-01 06:00
Lisa Heselius hade i söndags tillsammans med Kenneth Sandberg, också hörselskadad, och en tredje hörande person besökt Storforsen.
På väg därifrån frontalkrockade hon med en äldre man som kommit över på fel sida av vägen. Hastigheten var låg och bilarnas passagerare kunde stiga ur bilarna.
- Men jag kände hur smärta strålade nerför nacke och axlar. Jag hade också lite svårt att gå, berättar hon.
Olyckan inträffade i byn Kisträsk och byborna som strömmade till hjälpte de nödställda och ambulans tillkallades.
- Ambulanspersonalen var jättebra. De satte på mig en nackkrage och sedan fick också Kenneth åka med i ambulansen.
Ambulanspersonalen försökte ordna en teckentolk som skulle bistå i Sunderby sjukhus, men utan framgång.
- De gjorde vad de kunde men SOS fick inte tag på någon.
Så när Lisa Heselius rullades in på akuten kunde hon inte riktigt förstå vad sjukvårdspersonalen försökte säga och inte svara på alla frågor. Hon var i chocktillstånd.
- Jag förstod inte allt vad läkaren försökte säga. Det kändes så fel att sjukhuset inte kunde få fram en utbildad teckentolk.
Mörbultade efter krocken
I stället löstes kommunikationssvårigheterna med att Kenneth Sandbergs far kom till sjukhuset och tolkade. Efter en natt på sjukhuset skrevs Lisa Heselius ut. Hon och Kenneth Sandberg känner sig mörbultade efter krocken.
- Jag kan inte vrida huvudet när jag ska titta bakåt, nu får jag vrida hela kroppen.
Hon är nöjd med vården på sjukhuset och personalens försök att få fram teckentolk, men kritisk mot den bristande beredskapen.
- Vi har rätt till teckentolk. Hemma i Örebro finns det alltid en jourtolk som kan kallas in till sjukhuset, säger Lisa Heselius.
Hon har nu tillsammans med Kenneth Sandberg anmält tolkbristen till landstingets patientnämnd och till Handikappombudsmannen.
- Det är så fel att det inte finns någon tolkberedskap trots att vi har rätt till det, säger Kenneth Sandberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om