Sjukdomen ingen talar om
Det påverkar livskvalitén. Ingen talar om det. För att det är så pinsamt. 500 kvinnor per år söker hjälp vid Sunderby sjukhus för inkontinens. - Vi lyckas bra med behandlingen eftersom vi är en sammansvetsad grupp, säger Inga-Britt Öquist, uroterapeut.
Rebecca Asplund, 15, är en flitig bussåkare på 97:an. Men hon känner sig lite oskyddad på den livligt trafikerade vägsträckan. "Jag känner mig som igelkotten i Hälge, livrädd för att bli överkörd av långtradare", skriver hon i en insändare.FOTO: Kurt Engström
Foto: Kurt Engström
- Dels är vi ett fast team med mig och tre gynekologer. Dels arbetar vi med träning av bäckenbotten, mental träning, medicinering och i vissa fall operationer, säger hon.
Det kan drabba alla. Fler än vi anar har problem med urinläckage. Det förekommer i alla åldrar, men bland kvinnor är det vanligt från 40 år och uppåt. Ännu fler återfinns bland dem över 70.
Många blir begränsade och kan inte gå på bio eller åka utomlands för att de är rädda att inte hinna till toaletten.
- Det kan handla om så små mängder som en tesked. Men det är hur det upplevs som är betydelsefullt, säger Inga-Britt Öquist.
En mycket stor grupp kvinnor
De som har mindre läckage går i regel att hjälpa, de som har större kan alltid bli bättre.
40 procent av Sveriges kvinnor har problem med urinläckage vid ansträngning och 30 procent har en överaktiv blåsa, det vill säga trängningsinkontinens. Och 30 procent av dem som har bekymmer med läckage har båda symptomen. Även män drabbas av urinläckage men de går hos urologen.
De som enbart har ansträngningsläckage kan opereras och 90 procent av dem blir bra.
Det är svårare för dem som drabbats av överaktiv blåsa.
På mottagningen träffar patienterna Inga- Britt Öqvist som gått en specialistutbildning för sjuksköterskor. Hon lär kvinnorna träna och göra knipövningar på rätt sätt så att de tränar musklerna i bäckenbotten.
- Det visar sig att de ofta spänner fel muskler. Det är svårt.
Ta kommandot över blåsan
Mental träning ingår också, särskilt för de som har överaktiv blåsa.
- En del kan gå på toaletten 25 gånger på en dag. De kissar kanske en matsked per gång. Men de måste alltid ha en toalett i närheten. Det är jobbigt för dem. Jag brukar säga att de måste bli chef över sin blåsa.
Som när patienten har gått en promenad.
- När hon sätter nyckeln i dörrlåset läcker det. Det är vanligt. Då brukar jag säga åt henne att stå på bron i tio minuter och sedan öppna dörren. Då har du kommit en bit på väg.
Inga toaletter på Kretas bussar
Hon berättar om en kvinna som fått erbjudande om att följa med till Kreta. Men hon var orolig eftersom hon hade hört att bussarna där inte hade några toaletter.
- Jag sa åt henne att åka och njuta av blommorna i bergen. Hon åkte. Allt gick bra. Men när hon kom till Kallax igen så blev det som förut.
"Man ska kunna ha roligt"
I det här fallet handlar det mycket om att inte ge efter för impulserna att gå på toaletten. Att fokusera
på annat. Vanor och stress påverkar.
Även mediciner kan hjälpa.
- Det finns en rad olika varianter, säger Inga- Britt Öquist.
Hon finns med patienten hela tiden. Behövs det en undersökning av gynekolog följer hon med. Och en månad efter att kvinnan besökt mottagningen tar Inga-Britt Öquist kontakt med henne.
- Man ska kunna ha roligt och inte hindras av de här besvären. Man ska inte behöva sitta vid en toalett hela tiden, säger Inga-Britt Öquist.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!