Sjuka av vården

Efter en inspektionsrunda på länets vårdinrättningar slår nu Arbetsmiljöverket larm. Patienttryck och överbeläggning är nu så stor att både patienters och personals hälsa äventyras.
- Det finns inte en minut att sitta ner, säger sjuksköterskan Maria Hannerfors.
Nu kräver Arbetsmiljöverket snabb förändring av landstinget.

Foto:

LULEÅ2010-12-23 08:48

På en kirurgavdelning på Sunderby sjukhus tvingas man, bland annat, förvara patienter i matsalen eller samtalsrum.

- På många håll har överbeläggningar blivit ett normaltillstånd. Personalen får slita hårt och är oroliga för att göra fel eller inte hinna med patienterna, säger Åsa Sjöström Ross vid Arbetsmiljöverket i Luleå.

Sjuksköterskan Maria Hannerfors arbetar på avdelning 52, en kirurgavdelning på Sunderby sjukhus.

- Man är kvar för känslan av att vara behövd. Men man kommer inte orka med länge till, säger hon.

- Många patienter är svårt sjuka, det är mycket transporter mellan avdelningar och det är mycket som händer vilket gör det svårt att hålla allt i huvudet.

Uppfattats som gnälliga
Nu tycker Maria Hannerfors och hennes kollegor att det är skönt när Arbetsmiljöverket presenterar sin rapport.

- Vi har tidigare bara uppfattats som gnälliga. Vi får bara hör att vi måste planera vår dag bättre, vilket är svårt med allt oförutsett som inträffar, säger hon.

Även patienternas säkerhet hotas.

- I och med stressen kan det bli fel i vården och då hotas patientsäkerheten, säger Åsa Sjöström Ross.

Arbetsmiljöverket har besökt enheter inom psykiatri, kirurgi och medicin vid sjukhus i Norrbotten.

Kommunals huvudskyddsombud på Sunderby sjukhus, Eva-Marie Fellermark, bekräftar bilden och säger att det blivit värre de senaste åren.

- Det är en jättetuff situation. Färre kan inte vårda fler och Vi är fler som behöver mer vård, vi har fler multisjuka patienter som kräver mycket, säger hon.

Julhelgen kan bli jobbig
Dessutom kan den kommande julhelgen bli särskilt jobbig.

- Det intensifieras mot julen och helgerna och man försöker få till en reducering av vårdplatserna. Men folk blir ju sjuka även på helgen, säger Eva-Marie Fellermark.

- När läget blir akut finns inga vikarier att ta in, de akuta lösningarna fungerar inte, säger Åsa Sjöström Ross.

Hot om vite
Enligt Arbetsmiljöverket är stress och hög arbetsbelastning en vanlig orsak till arbetsrelaterad sjukdom bland undersköterskor och bland sjuksköterskor den helt dominerande orsaken.

Landstinget får nu några månader på sig, att redovisa åtgärder för att rätta till arbetsmiljöprob-lemen. När tidsfristen löpt ut kommer Arbetsmiljöverket följa upp med nya inspektioner.

- I sista hand kan vi som tillsynsmyndighet ta till vårt styrkemedel, ett vitesföreläggande, säger Åsa Sjöström Ross.

Avdelningarna med värsta trycket

Avdelning 32, psykiatriska vårdenheten, Sunderby sjukhus.

µ Personalen har mag- och sömnproblem. Speciellt är pressen stor vid natt- samt helg- och kvällsarbete. Sjuksköterskorna ska ta telefonrådgivning samtidigt som de ska ta hand om akuta patientfall.

µ Vid hög belastning hinner personalen inte utföra arbetet på avdelningen.

µ Arbetsmiljöverket bedömer att arbetsförhållandena vid avdelningen är förenat med sådana psykiska och fysiska påfrestningar att det finns risk att personal utvecklar ohälsa.

Kirurgavdelningarna 52 och 53, Sunderby sjukhus.

µ Överbeläggningen förekommer regelbundet. Patienter får sitta i matsalen eller ligga i samtalsrum tills plats finns. Arbetsmängden är stor och arbetstempot högt. Bemanningen är lagd utifrån en beläggning på 85 procent, men i själva verket ligger den på 100 procent.

µ Personalen har även fått nya arbetsuppgifter, bland annat i köket. Personalen uppger att stressen gör det vårt att hinna hålla rent, viktiga uppgifter i patientarbetet glöms bort och att man inte vågar be varandra om hjälp.Källa: Arbetsmiljöverkets inspektionsmeddelanden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om