Det var i början av september som 64-årige Manuel Paez lät sig vaccineras. Ända fram till själva nålsticket kände han sig tveksam.
– Jag är övertygad om att jag haft covid i december, men när jag berättade det för vaccineringspersonalen verkade ingen ta någon notis. Det bara stack till i armen.
Det blev upprinnelsen till ett par fasanfyllda dygn. Manuel Paez drabbades av feberfrossa, ihållande värk och kraftigt illamående som gjorde honom svag och sängliggande.
Till slut tog han kontakt med sin hälsocentral.
– De berättade att något sådant här kan inträffa om man har antikroppar kvar i kroppen vid vaccinationstillfället. Tydligen innebar det i mitt fall att hela immunförsvar löpte amok. Jag har aldrig i mitt liv varit så här sjuk. För första gången kände jag dödsångest, berättar krögaren.
Efter två dygn släppte kramperna och febern gick ned.
Smittskyddsläkare Anders Nystedt bekräftar teorin bakom det oväntade sjukdomsutbrottet.
– Jag har hört talas om ett liknande fall. Det är väldigt sällsynt. De flesta som tar vaccinet kan få lite ont i armen, men det är en reaktion som man kan stå ut med. Däremot om man nyligen har genomgått en covidinfektion då bör man vänta ett par veckor mellan infektion och sprutan.
Hur länge?
– En begåvad gissning är två månader, svarar Anders Nystedt.
Han rekommenderar att även de tillfrisknat efter en covidinfektion bör låta sig vaccineras.
– Vaccinet är ett effektivt skydd och ger dig ett längre immunförsvar, men det är ingen panikbrådska om du redan haft covid-19. Om man har tid kan man vänta. Riskerna kring vaccinationen är minimal. Vi har i Norrbotten knappt haft en enda allvarlig incident. Att ta vaccinet är att jämföra med ett hopp från nedersta trappsteget. Att inte ta sprutan är som att hoppa från Bergnäsbron, betonar Anders Nystedt.
I Norrbotten har det fram till 5 september delats ut 336.136 vaccindoser. 86,7 procent av norrbottningarna i åldrarna 16 år och uppåt har fått minst en dos, medan 72,5 procent har fått två doser.
Nyligen inleddes vaccineringen med dos 3 till personer som befinner sig i särskild riskgrupp.
– Vaccineringen pågår som den ska, även om man gärna vill nå 100 procent. Jag hoppas att alla kommer att låt vaccinera sig för det ger ett bättre skydd än till exempel bilbälte, förklarar Anders Nystedt.