På järnväggsstationen i Luleå står Kurt Hellis, 75, med barnbarnet William och blickar mot ankomstskylten som återigen ger besked om försenad ankomst. Nattåget från Göteborg, där dottern och två barnbarn befinner sig, är fyra timmar försenat.
- Vi kom vid 11 och har suttit hela dagen. Dottern ville inte åka tåg men gav sig för att barnen tycker det är kul. Jag förmodar att det här blir barnens sista tågresa, säger Kurt Hellis.
Tåg 91 som dottern åkte med fick först problem i Göteborg där loket fick ersättas. Men i Gävle havererade även ersättningsloket och tåget blev åter stillastående. Den sista förseningen på 45 minuter kom i Boden bara fyra mil från slutstationen.
- Visst kan jag förstå att det blir förseningar på vintern...men under sommartid? Underhållet på banan och vagnarna är så eftersatt, säger Kurt Hellis.
Bolagiseringens fel
Vid stationsingången står en man iklädd SJ:s uniform. Han vill inte framträda med sitt namn men säger att han jobbat vid rälsen i nära 40 år.
- Allt började med bolagiseringen av järnvägen. Förr kunde vi få hjälp av Banverket och servicehusen. Nu måste allt debiteras och vi får sitta i telefon hela tiden. Det räcker med att bli försenad några minuter för att tåget ska hamna längst bak i prioriteringen bakom godstågen. Det finns infrastrukturella problem men det är SJ som får ta smällen när resenärerna inte kommer i tid, säger han.
Till slut anländer tåget. Vid en av vagnarna möter Anders Lindén från Kalix sin flickvän Sofia Lenshof.
- Jag är van vid att SJ är försenat men det här är så extremt, säger hon.
Maten tog slut
Personalen på tåget bjöd på mat från bistron - tills den tog slut. Däremot meddelade ingen att Sofia faktiskt har rätt till ersättning för förseningen.
- De vill väl inte göra det, då förlorar de pengar. Det var mina kupékompisar som sa det, säger hon.
Enligt lag har tågresenärer rätt att få tillbaka 50 procent av biljettpriset vid en försening över två timmar.
Men det lokala SJ-kontoret på stationen är igenbommat för länge sen. Resenärer får i stället söka sig till internet för blanketter att skicka in.
11-åring avslängd
På måndagen blev en 11-årig flicka utslängd från ett tåg och tappades bort vilket ledde till en folkstorm.
Trafikverket tvistar också med SJ om en bruten överenskommelse där företaget helt enkelt sägs köra efter egen tidtabell som orsakar förseningar längs hela Norrlandslinjen.
Nu anmäls också SJ till Konsumentverket för manipulering av biljetterna. Det är föreningen Resenärsforum som hävdar att SJ ändrar ankomsttiden på biljetterna för vissa sträckor så det inte stämmer överens med de tider som rapporteras till Trafikverket.
- Vi vill ta reda på vad som är lagligt. Det handlar om att resenärer valt färdmedel utifrån tidstabellen. SJ går efter en annan tidtabell på biljetterna. Vi tycker det är vilseledande. Det är ungefär som att märka om köttfärsen.
NSD kollade upp biljetterna på tåg 91. Där står det att tåget anländer 11:35, men stationstavlan säger 11:12.
Stämmer inte
Det är 20 minuters skillnad och det kan leda till förvirring för resenärer som hamnar i skarven för ersättningstiderna. De kan luras av biljetten och går miste om de pengar de har rätt till. Men enligt SJ har man bara justerat tiderna till den egentliga ankomsten.
- Det gäller ett antal tåg där man lagt till den genomsnittliga ankomsttiden på slutstationen. Statistiken är inte i överensstämmelse med Trafikverkets tid. Vissa tåg har ständiga förseningar och det är bättre att gå ut med det på biljetten, säger Sven-Ingvar Håkansson, informatör på SJ.
För övrigt försenades tåg 91 - igen - med två timmar när det återvände till Stockholm.