Pensionsbolaget Skandia har tagit fram en ny rapport som redovisar landstingens pensionsskulder till sina tidigare och nuvarande anställda. Landstingens samlade pensionsskulder uppgår till drygt 244 miljarder kronor, varav 141 miljarder inte redovisas i balansräkningarna utan som ansvarsförbindelser vid sidan av. Det är pensioner som tjänats in före 1998 som redovisas som en ansvarsförbindelse hos landstingen.
Region Norrbotten har en skuld på 7,1 miljarder kronor, varav 2,7 miljarder finns med i balansräkningen och 4,3 miljarder i ansvarsförbindelsen.
– Skulden är ofantligt stor och det kommer att bli påtagligt för många landsting när färre ska försörja fler - samtidigt som pensionsskulderna ska betalas, säger Greger Gustafsson, affärsansvarig på offentlig affär på Skandia i ett pressmeddelande.
Tilllträdade regionrådet Kenneth Backgård är inte fullt lika alarmistisk.
– Man kan inte räkna så, de pengarna ska inte fram på ett bräde. Det är naturligtvis sett över väldigt lång tid, säger Kenneth Backgård (SJVP), tillträdande regionråd.
Siffrorna i sig är ingen nyhet, de finns redovisade i årsredovisningen som region Norrbotten upprättar varje år. Av årsredovisningen framgår att region Norrbotten sedan 1997 sätter av pengar för att möta framtida pensionsutbetalningar. Vid årsskiftet 2017/2018 uppgick värdet på portföljen till 3 206 miljoner kronor, 208 miljoner kronor mer än föregående år.
Pensionskostnaderna beräknas öka kraftigt de närmaste 25 åren.
– Alla regioner står inför den här problematiken, vi är medvetna om problemet och det har tagits beslut att avsätta medel för framtida bruk. Jag är inte direkt orolig men frågeställningen är många kanske lite pinsamt medvetna om, säger Kenneth Backgård.
Region Norrbotten har tagit beslut om en ny finanspolicy, det gjordes vid regionfullmäktiges sammanträde i juni. Målet är att pensionsmedlen på sikt ska täcka hela pensionsskulden, i dag utgör de 44 procent av skulden. Region Norrbotten har ökat avsättningen till kapitalförvaltning genom att föra över 472 miljoner kronor från en korträntefond till kapitalförvaltning.
Rekommendationen från ett finansiellt rådgivningsföretag är att region Norrbotten ska göra ytterligare avsättningar om cirka 800 miljoner kronor de närmaste fyra-fem åren. Den reala avkastningen bör vara tre procent årligen.