Namnet sjusovare kommer från en legend om sju fromma män i antikens Efesos, drabbade av kejsare Decius förföljelse av kristna. De sju gömde sig i en grotta, som kejsaren murade igen – men när grottan öppnades nästan 200 år senare vaknade männen till liv. Deras minne som martyrer ärades därefter genom att alla fick sova länge just den 27 juli.
Sjusovare blev med tiden benämningen på en person som gärna sover länge. Redan 1626 kom boken ”Legenda Eller Een lijten Historia Om the Sjusoffuare” och i den svenska almanackan fanns Sjusovardagen med från 1680 till 1901.
Sju är ett lyckotal i många kulturer och finns med i flera sammanhang. Så många är bland annat världens underverk, dödssynderna, haven, Roms kullar, Greklands vise, tonerna i C-durskalan och veckans dagar.
Sjudagarsveckan uppstod i den första kultur som trodde på magin i siffran sju, den sumerisk-babylonska, som existerade ungefär 3 000–1 500 f Kr i nuvarande Irak. Tron var troligen grundad på fenomen i naturen – till exempel regnbågens sju färger och de sju kända planeterna.
Senare uppstod myten om att Roms storhet skapats av stadens sju första kungar och enligt islam skapade Allah sju himlar ovanpå varandra.
I Bibeln har numerologen Glynis McCants hittat talet sju mer än 700 gånger. I sin bok ”Numerologi” skriver hon bland annat:
”I Uppenbarelseboken används sjutalet inte mindre än 54 gånger. Där finns sju församlingar, sju andar, sju stjärnor, sju sigill, sju basuner, sju skålar, sju personligheter, sju plågor och sju nya ting. Gud sände en sju år lång hungersnöd efter sju goda år (…) Salomos tempel tog sju år att bygga och han firade högtiden i sju dagar. (…) Job hade sju söner. När hans vänner kom för att hälsa på honom satt de tysta i sju dagar och sju nätter och blev efteråt ålagda att offra sju tjurar och sju vädurar.”
Andra sammanhang där siffran finns med är de sju sakramenten, Jesus sju ord på korset, de sju ärkeänglarna, bokrullen med de sju inseglen, vishetens sju pelare, de sju år Jakob tjänade för Rakel, de sjuttio gånger sju gånger Petrus skulle förlåta sin broder och den sju-armade ljusstaken.
Religionsforskare hävdar att ljusstaken symboliserar de sju planeterna. Av dem har Saturnus en särställning, eftersom planeten vart sjunde år hamnar i en särskild vinkel till det läge den hade när en människa föddes och därför anses markera en ny fas i människolivet.
Talet sju är på så sätt symbolen för kosmisk ordning och reda.
Mer världsliga förekomster är sju sorters kakor, sjumilastövlar och Snövits sju dvärgar.
Allt att begrunda efter att ha sovit ut denna sjusovardag.