För en tredjedel av livsmedelsföretagen var tappet mer än 30 procent. För 9 procent var det oförändrat.
Uppgifterna kommer från bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen, som företräder både små och stora svenska livsmedelsproducenter.
– Generellt sett har små företag som levererar mest till restaurang, hotell och besöksnäring det väldigt tufft och även de som har egen servering, som bagerier och konditorier, eftersom folk inte har vågat gå ut och äta, säger Daniel Emilson, presschef hos Livsmedelsföretagen.
Särskilt krisartat var det i inledningen av pandemin, när små och mellanstora företag i vissa fall tappade upp till 90 procent av sin försäljning över en natt, berättar han.
Däremot har det gått bättre för dem som levererar till dagligvaruhandeln, framför allt i början då det skedde en viss hamstring. Men också för att folk jobbar mer hemma och äter mer hemmaluncher.
En del företag har gått i konkurs, men många har ändå lyckats hålla sig vid liv, mycket beroende på möjligheten till korttidspermitteringar då staten går in och betalar lönen för de permitterade.
– Vi ser också att företagen har blivit mer kreativa i att hitta nya försäljningskanaler på nätet och i sociala medier. De erbjuder hemleveranser och take-away och många har också jobbat väldigt hårt för att komma in i dagligvaruhandeln i högre utsträckning.
Men, varnar han, krisen är långtifrån över.