Sjöar förgiftade – skandalen växer

Två sjöar i anslutning till Lulnäsudden är förgiftade av PFAS-utsläppen från F21. I minst en av dem finns det fisk. Nu väntar fler prover.

PROV. Flera vattenprover har redan tagits vid fastigheterna på Lulnäsudden.

PROV. Flera vattenprover har redan tagits vid fastigheterna på Lulnäsudden.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2016-01-13 18:01

Forskaren Lutz Ahrens på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har tagit prover på vattnet från sjöarna, som kallas Långsjön och Lillsjön.

Någon färdig rapport finns ännu inte, men Lutz Ahrens berättar om resultatet för NSD.

– Koncentrationen i vattnet är väldigt, väldigt hög. Tio gånger högre än gränsen för dricksvatten säger han.

Ahrens påpekar samtidigt att sjövattnet inte är dricksvatten, och i Sverige finns inga rättsligt bindande gränsvärden för PFAS i vatten. Livsmedelsverkets åtgärdsgräns är 90 nanogram per liter.

Det ska finnas fisk i sjöarna, enligt Ahrens. I en av dem har man enligt uppgifter planterat in ädelfisk.

Karl Forsell är överläkare på avdelningen för arbets- och miljömedicin i Umeå. Han utreder PFAS-frågan runt F21 ur ett medicinskt perspektiv.

– Man måste i första hand se om det finns PFAS i fisken, och sedan se vad det bidrar med till dosen i övrigt, alltså om man druckit vattnet. PFAS i fisk kan vara en källa till ökad exponering. Det har man sett i andra undersökningar, säger Karl Forsell.

Ska folk avstå från att äta fisken?

– Det tycker jag inte man kan säga. Man får ta prover och se vad som finns. Det här är en miljöförorening som inte ger akut påverkan eller förgiftningstillbud. Vi vet inte vad den här exponeringen leder till på lång sikt, men man vill hålla den så låg som möjligt.

Enligt honom ska fisk från sjöarna analyseras, och det ska även fisk i havet närmast Lulnäsudden.

– För det är något man kan tänka sig, att om man har stuga där vill man gärna fiska utanför, säger Karl Forsell.

Lutz Ahrens uppger att personer han talat med sagt att folk inte längre fiskar i sjöarna av oro för gifterna.

Thomas Lindholm, ordförande i vattenföreningen med 80 fastigheter, uppger att Försvarsmakten nu utreder en ny vattentäkt. Men fastighetsägarna vill ha kommunalt vatten till fastigheterna.

Lindholm pekar på att sjöarna ligger på andra sidan det brandövningsfält där försvaret använt kemikalierna. Det tyder på att spridningen är större än man trott.

– Därför kan man inte garantera en bra vattentäkt på sikt, även om man hittar bra vatten idag, säger Thomas Lindholm.

Ännu går det inte att säga hur exponerade de boende varit för miljögift. 20 personer har lämnat blodprov i två omgångar.

– Vi vill kolla om, och i vilken mängd PFAS, tagits upp i blodet. Analyserna är inte helt klara. Vi har inte alla svar på proven ännu, säger Karl Forsell.

NSD har utan framgång sökt Folke Borgh, Försvarsmaktens jurist, som håller i frågan åt försvaret.

Det här är PFAS

Fakta

Perfluorerade alkylsyror, PFAS, är en typ av föreningar som är både fett- och vattenavvisande och därför används i många sammanhang, exempelvis som impregnering av läder och textil, i rengöringsmedel som fönsterputs och golvpolish och i brandskum.

Perfluorerade föroreningar från brandövningar har i flera fall nått grundvatten, eller ytvattentäkter vilket har orsakat hel eller delvis stängning av vattenverk och brunnar.

Källa: Svenskt vatten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om