Självständighetsdagen firades med pompa och ståt

Under tisdagskvällen firades Finlands 99 års självständighetsdag med fackeltåg och gudstjänst.

Ove Bucht, ordförande i Föreningen Norden Luleå lokalavdelning.

Ove Bucht, ordförande i Föreningen Norden Luleå lokalavdelning.

Foto: Lovisa Hansson

Luleå2016-12-06 20:16

För Rolf Björnfot och Signe Engström håller båda med om att dagen är viktig och stärker gemenskapen mellan dem med finska rötter i Luleå. De deltog i det årliga fackeltåget för att fira självständighetsdagen.

– Ja, visst är gemenskapen under den här dagen viktig och man känner rötterna, de finns här, säger Rolf Björnfot.

– Det är så mycket känslor och det är så svårt att beskriva. Jag tänker på båda mor- och farföräldrar som kämpade på var sin sida Torneälven under andra världskriget för att hålla liv i sina ungar, säger Signe Engström.

Mitt under den långsamma vandringen på ett glashalt Edeforsgatan mot Örnäskyrkan så blir Signe Engström svedd av facklan och hon blir tvungen att släcka den i snön.

Brände du dig?

– Ja, jag märkte ju inte hur långt ner den hade brunnit, jag har ju så mycket att berätta, utbrister hon, som turligt nog hade dubbla lager vantar.

Maj Palo tog sig direkt till kyrkan för att delta under gudstjänsten tillsammans med Tora Olausson som följt med som ledsagare från Storstigens äldreboende där Maj bor.

– Min far deserterade från första världskriget och tog sig till Gällivare. Han träffade min mor som är lärarinna och de blev tillsammans. Vi har alltid varit tvåspråkiga i vår familj och de två äldsta av mina barn talar finska.

Är den här dagen viktig för dig?

– Ja, det är viktigt och det är många bekanta som brukar fira. Men just i år är det viktigt för mig att vara här eftersom min sondotter ska sjunga under gudstjänsten.

Ove Bucht är ordförande i Föreningen Norden i Luleå och berättar att de kortade ner fackeltåget i år.

– Det är en vanlig tisdag och vädret – ja vad ska man säga – vi besätmmde oss helt enkelt för att gå en kortare sträcka.

Är det så att ni sparar ni på krafterna till nästa år?

– Ja, vi har många planer för hundraårsjubileumet. Vi tjuvstartar med att ha en föreläsning med Herman Lindqvist den 15:de december som är gratis och öppen för alla. Sedan blir det föredrag och andra aktiviteter under hela året.

Hur blir firandet om ett år?

– Det finns planer men det är inte helt fastställt. Det ska uppmärksammas extra naturligtvis och då räcker inte med en dag vi satsar på flera arrangemang under hela året. Tanken med arrangemangen att vi ska folkbilda om Finland, självständighetsdagen och i allmännhet om finlandsvenskarnas situation i Sverige i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om