Självkänslan på spel i Luleås kamp mot Skellefteå

Luleå och Skellefteå i ny kamp om LKAB:s miljardindustri. "För Luleå handlar det till en del om självkänslan", säger Lars Lindberg, regionchef för Företagarna i Norrbotten.

Lars Lindberg, regionchef för Företagarna i Norrbotten, tror att, förutom alla jobb som kan skapas i Luleå, så kan självkänslan stärkas om satsningen hamnar i Luleå.

Lars Lindberg, regionchef för Företagarna i Norrbotten, tror att, förutom alla jobb som kan skapas i Luleå, så kan självkänslan stärkas om satsningen hamnar i Luleå.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Luleå2021-04-07 06:00

När LKAB för en vecka sedan presenterade sina planer på ett nytt miljardprojekt för att ta fram fosfor och sällsynta jordartsmetaller ur restprodukter från gruvindustrin så angav man att förädlingen kommer att ske i en industripark som anläggs i antingen Luleå eller Skellefteå. För Luleå som förlorat kampen om både Hybrits anläggning och H2 Green Steel, skulle en etablering få stor betydelse.

– Det som landar i Norrbotten och i närområdet är bra, men visst finns det en spridningseffekt som blir mindre för Luleå om anläggningen hamnar i Skellefteå. Jag tror att det till en del handlar om självkänslan, men det innebär också en hel del jobb, säger Lars Lindberg, regionchef för Företagarna i Norrbotten.

Mellan 100 till 500 nya jobb kan komma att skapas, men Linda Nilsson, vd på Norrbottens handelskammare, tror att effekten kommer att blir större.

– För industri räknar man med att ett jobb skapar fyra nya jobb för entreprenörer och annat som berörs så det är klart att det skulle vara en bra tillgång för Luleå som inte haft någon etableringen sedan Facebooks etablering, säger hon.

Avgörande för placeringsort är hur smidigt etableringen kan göras.

– Viktigt är att man kan ge markanvisningar snabbt, men även att tillståndsprocessen går snabbare, men på ett rättssäkert sätt, säger Lars Lindberg.

För en etablering i den här storleken spelar det långsiktiga målet avgörande roll.

– Det är upp till bolaget att avgöra var det finns bäst förutsättningar idag, men framför allt om tjugo år. Där tror jag Malmporten är central för att kunna ta in insatsvaror men också för att skeppa ut produkterna. Nu bygger även Skellefteå ut sin hamn men utbyggnaden av Malmporten är ett gigantiskt projekt, säger Linda Nilsson.

Men även andra faktorer som kan avgöra etableringsort.

– För Luleå talar att det finns en naturlig koppling mellan malmfälten, malmbanan, SSAB, hamnen och universitetet. Luleå tekniska universitet har kopplingar även med Skellefteå, men visst spelar det in att det är en ny teknik och nya produkter som ska utvinnas, säger Lars Lindberg.

– En fördel för Luleå är att dit är det minst förflyttning av råvaran, men om Northvolt ska köpa produkter så är Skellefteå närmare. Fast då är Norrbotniabanan på plats och då kan man frakta produkterna på den, säger Linda Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!