Sittstrejken för att stoppa utvisningarna till Afghanistan inleddes på Mynttorget i Stockholm i början av augusti. Senare flyttades den till Medborgarplatsen och sista tiden satt demonstranterna på Norra Bantorget. Men nu är strejken över. Talespersonen Fatemeh Khavari har sagt att kampen fortsätter, men att Ung i Sverige nu byter strategi. Genom olika aktioner kommer de att fortsätta protesten och Ung i Sveriges plan är att samverka med större organisationer. I Luleå har en timslång sittstrejk hållits i kvarteret Lärkan i gymnasiebyn vid lunchtid på fredagar. Nu på fredag anordnas förutom strejken även en demonstration på eftermiddagen. Demonstranterna kommer att tåga från gymnasiebyn och samlas vid Gula Paviljongen i centrala stan.
– Vi gör det här för att göra våra röster hörda och för att protestera mot regeringens och Migrationsverkets inhumana migrationspolitik, förklarar en av ungdomarna som håller i trådarna för sittstrejken, Maiara Karlsson Alves Dias.
Hon och de andra ungdomarna som organiserar sittstrejken i Luleå kände att de vill nå ut till fler med sitt budskap.
– Många har svårt att delta i en sittstrejk mitt på dagen, folk går i skolan och jobbar. På det här sättet kan vi sprida information och göra folk medvetna om situationen i Afghanistan, hur det ser ut där.
Ung i Sverige har avslutat sin sittstrejk, vad tänker ni om det?– Det är så klart tråkigt, men det är förståeligt. Det tar väldigt hårt på en människa att sitta utomhus hela tiden. Men Ung i Sverige har inte slutat att kämpa och vi slutar inte heller.
Maiara Karlsson Alves Dias berättar att det har startats upp lokala grupper inom nätverket, som här i Luleå, på flera håll i landet. Den veckovisa sittstrejken i Luleå kommer att fortsätta i någon form.
– Vi håller kontakten med Ung i Sverige och ser vad vi kan göra och vad som fungerar.