Sista resan med Regina

SJ tar över och sätter slips på tågpersonalen igen, men Norrskenan drar söderut och Norrbotten blir åter utan snabbtåg.- Jättetrist. Nu måste vi åka bil eller buss, säger Irene och Rune Wikström.

Det norrbottniska inlandets kalhyggen passerar utanför tågfönstret.

Det norrbottniska inlandets kalhyggen passerar utanför tågfönstret.

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2008-06-12 06:00
De har stigit på i Luleå och tagit plats i det modernaste som funnits på de norrbottniska järnvägarna de senaste åren: Snabbtåget av typ Regina, det latinska ordet för "drottning".
- Jag har ofta åkt med Regina-tåget till barnen i Umeå. Det är betydligt bekvämare än bussen, säger Irene Wikström.
Den här morgonen, den sista veckan för Regina-tåget, är det få resenärer. Tisdagar är ingen stor resdag.
- Måndagar och fredagar brukar det vara fullt, säger Malin Gunnarsson som är på väg från Boden till Umeå med sin hund, rottweilern "Snusan".
Dyrare
Hon är besviken över att Regina-motorvagnståget inte får ett fortsatt liv när SJ tar över.
- För oss studenter blir det betydligt dyrare att åka buss eftersom bussföretagen inte har någon studentrabatt. Det blir att betala 350 kronor i stället för 180, säger Malin Gunnarsson.
- Och inte blir det lika lätt att ta med sig "Snusan", säger hon och kliar rottweilern bakom örat.
"Trångt på bussen"
Fyra syskon med efternamnet Adolfsson stiger på vid Sunderbyns sjukhus. Therese Adolfsson arbetar på sjukhuset, övriga syskon har hälsat på pappa Rolf, som också arbetar på sjukhuset. Nu ska syskonen hem till Umeå.
- Det bästa med tåget är att det finns eluttag för datorn. Vi brukar åka med Regina-tåget för det är bekvämt. Det är så trångt på bussen, säger Jon Adolfsson.
I Boden stiger en grupp barn av. De kommer från Vintergatans förskola på Björkskatan i Luleå och hann med fruktstunden under de 26 minuter resan tog.
- Vi var lite osäkra om vi skulle hinna. Nu ska vi ta bussen tillbaka till Luleå, säger Gunilla Sahlén.
Bagdad-Harads-Umeå
Boden central har anslutning från Malmfälten, men också bussanslutning från inlandet. Familjen Qassim från Harads stiger på Regina-tåget.
- Nu flyttar vi till Umeå. I Harads har vi bott i nio månader sedan vi kom vi från Bagdad, via Stockholm. Nu ska mamma börja jobba som tandläkare i Umeå, säger Haidar Qassim på mycket god svenska efter de nio månaderna.
- Vi har en moster kvar i Harads. Hon är den sista irakiern där. Hoppas hon också kan flytta till Umeå. Men vi har trivts i Harads.
De har hela lösöret med sig i resväskorna, men inga möbler. Allt får plats på hyllorna i tåget.
Dags att knyta slipsen
Lokföraren Anders Rutström får byta hytt i Boden, stationen som aldrig fick något triangelspår, innan färden kan gå vidare söderut.
Tågchefen Bo Andersson kontrollerar biljetterna, som han gjort i många år. Hans järnvägskarriär började på vagnstädningen i Luleå tillsammans med Björn Nilsson, som blev järnvägsdirektör och nu är chef för SJ-dotterföretaget som tar över Norrlandtrafiken.
- Nu sluts cirkeln. Jag blir anställd av SJ igen och på måndag måste jag knyta slipsknuten när jag tar på SJ-uniformen. Annat var det när Tågkompaniet tog över efter SJ. Då fick vi byta uniformen mot Fjällräven-kläder och vi såg ut som fjällvandrare.
På lördag är det slut för Veolia på de norrbottniska spåren. Regina-snabbtåget sänds söderut och Norrbotten är 20 år tillbaka i järnvägsutvecklingen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om