Festiviteterna går under namnet Hösthippan, ett gammalt uttryck för fest som på ett bra sätt beskriver lördagens program på Norrbottens museum. Aktiviteter inspirerade av färg, kultur och hålligång genom historien kommer fylla den gamla K-märkta byggnaden.
– Mina kollegor kom med idén om Hösthippan och det kändes som en bra grej att göra så att människor inte glömmer bort oss under tiden som vi har stängt, säger avdelningschefen Sara Json Lindmark.
Museet stänger igen på måndag för att göra få ganska omfattande renovationer på insidan. Huvudsakligen består det av anpassningar så att alla kan ta sig runt i byggnaden men förhoppningen är även att det blir ett visst ansiktslyft på slitna delar.
Om allt går som det ska så öppnar Norrbottens museum igen i februari.
Men först av allt kommer Hösthippan där bland annat kommer vintagekläder i stilar från första halvan av 1900-talet kommer att visas upp i en modevisning. Maj Englund som vanligtvis är lokalvårdare i byggnaden har ett brinnande intresse för just det modet och har en stor samling som hon visar upp.
– Jag har samlat kläder och hattar under många, många år. Jag började redan som liten och intresset har bara växt genom åren, säger hon.
Det är just Maj Englund som håller i modevisningen och sammanlagt har hon plockat ihop och gjort i ordning för 43 olika utstyrslar som modellerna ska visa upp på catwalken.
– Det är så härligt att hitta olika kombinationer som passar bra ihop och sedan klä upp modellerna. Det är spännande, berättar hon.
Utöver modevisningen så kommer en barncirkus att uppträda tillsammans med cirkusponnyn Hannibal. Museets teatergrupp har tillsammans med barn från Brändön övat på konster som de kommer att visa upp i Museiparken.
När föreställningen är färdig så finns möjligheten för barn att få testa rida på cirkusponnyn.
Inne i museet kommer forskaren Curt Persson och filmproducenten Staffan Nygren att föreläsa. Den sistnämnda visa även upp sin film Björnfesten, en animerad film om Ossian Elgströms kända tavla med samma namn som beskriver samernas rituella björnjakt på 1600- och 1700-talet.
Avslutar gör Börje Ekström och Susanne Jones med musik som ska spela upp melodier från förr.