Det märks på stämningen i skolan att den här skolavslutningen blir extra känslosam. Det blir den sista skolavslutningen i den 115 år gamla skolan. Några i personalen avböjer att ställa upp i tidningen, det är för jobbigt. Men i personalrummet sitter mellanstadielärarna Monica Lindehag, med tio år på skolan, och Ann Holmfrid, med nästan 25 år på skolan. De berättar hur det känns.
– Sorgligt. För oss som har jobbat här länge, jag har trivts jättebra med skolan och kollegorna. De är professionella och duktiga. Det är en fin skolmiljö, säger Monica Lindehag.
Ann Holmfrid har haft gråten i halsen senaste dagarna.
– Jag är sådär känslosam. Det kommer som över en, då och då. Jag har tänkt att skolan blir kvar, den har ett stadigt elevunderlag. Så jag har inte varit orolig. Det här blev väl det fjärde försöket till nedläggning tror jag, och nu lyckades de.
Skolprocessen har pågått över ett år men det definitiva, politiska beslutet är färskt. I april fick personalen svart på vitt att skolan klappar igen.
– Det har varit en kort process, säger Monica Lindehag.
Svartösstadsskolan är inte enda skolan som ska läggas ned.
– De säger att det är för att säkra lärarförsörjningen i framtiden. Det är inte för att det är en dålig skola, utan att det ser tufft ut att rekrytera lärare i framtiden, säger Monica Lindehag.
Åttaåriga Anna Hansson, som går ut ettan, har en teori.
– Jag tror de vill stänga gamla skolor och bygga nya.
Klasskompisen Lova Vettainen tycker att en sådan här gammal skola borde få vara kvar.
– Det är världens bästa skola, säger hon.
Hugo Hansson, tio år, tycker inte att det känns konstigt att byga till en ny skola. Men...
– Jag tycker det känns väldigt dåligt att den ska stänga, för då måste jag cykla längre. Eller typ åka bil, och det är inte så bra för miljön.
Från och med hösten splittras de – och börjar på olika skolor.
Ni har kämpat för att ha kvar skolan. Vad har ni gjort?
– Haft karneval. Strejkat. Gjort ganska mycket, säger Lova Vettainen.
– Men man kan inte säga att det gick bra. För nu ska den stängas, säger Hugo Hansson.
– Vi kunde som inte övertyga dem, säger Anna Hansson.
– Man trodde det skulle gå, men det var bara nej, nej, nej, säger Lova Vettainen.
Tror ni den kommer öppnas igen?
– Ja, när de där politikerna har lärt sig hur det känns för oss, säger Hugo Hansson.
Svartöstadsskolan var klar 1901, samma år som Östra skolan. I september 1990 skrev ”Samtliga medborgare i Svartöstan” ett öppet brev i NSD att de vägrade acceptera en nedläggning. ”Vi tänker inte acceptera Luleå kommuns dåligt underbyggda och odemokratiskt fattade beslut”. 1995 och 2001 var det rubriker i tidningarna kring nedläggningshot, men de gångerna följde tårtkalas och glädjetårar.
Filmaren och journalisten Boris Ersson, som bor i Svartöstan och som haft sina tre pojkar på skolan, berättar att hans vän, skådespelaren och tidigare eleven Staffan Westerberg har skrivit en hälsning och en dikt till skolan.
Den ska läsas upp på skolavslutningen av skådespelaren Sara Arnia. Boris Ersson har varit med och räddat skolan en gång. Han står i matsalen den här torsdagen, och pekar på en inramad bild av ledaren Desmond Tutu från Sydafrika. Tutu stödde kampen för Svartöstadsskolan och blev symbolisk rektor.
– Den gången gick det. Jag förstår inte varför man inte kan tolerera att den här skolan finns kvar. Man skulle gärna vilja veta vad de har för plan för den, säger han.