Sigges bullfest slutade hos veterinären

Husse låg och sov på soffan och matte skjutsade barnen. Då passade hunden Sigge på att sluka tolv nybakade lussebullar, en fest som slutade hos veterinären.

Sigges fest på tolv nygräddade lussebullar slutade med att han fick kräkmedel. Matte Sofia Kohkoinen tog snabbt kontakt med veterinär när hon avslöjat bulltjuven. Saffran hör till de julförknippade delikatesser som kan vara farligt för hundar.

Sigges fest på tolv nygräddade lussebullar slutade med att han fick kräkmedel. Matte Sofia Kohkoinen tog snabbt kontakt med veterinär när hon avslöjat bulltjuven. Saffran hör till de julförknippade delikatesser som kan vara farligt för hundar.

Foto: Privat

Luleå2023-10-30 19:00

Efter att försäkringsbolaget tagit större delen av notan blev det 2 800 kronor att betala för familjen i Rutvik utanför Luleå.

– Jag känner litegrann att "där rök Sigges julklapp", säger Sofia Kohkoinen, Sigges matte.

Det var på söndagen som hon slog till med baket.

– Jag gjorde lussebullar med vaniljfyllning som jag tänkte frysa in fram till julen. Bättre att göra det nu än att stressa sedan, var tanken.

undefined
Lussebullarna som Sigge inte kunde motstå. Inte hade han brytt sig om att ta bort formen heller.

När bullarna var gräddade lämnade hon dem att svalna på köksbänken. Samtidigt behövde hon skjutsa sonen på ett ärende men eftersom husse, som hade feber, låg och sov på vardagsrumssoffan trodde hon att läget var under kontroll.

– När jag kom hem sa min man att "Sigge har varit i köket, men att han inte trodde att något hänt".

När Sofia Kohkoinen började packa bullarna insåg hon dock att något var fel.

– Jag började räkna bullarna. Jag var helt säker på att jag gjort 45, men det fanns bara 33 bullar.

Efter ett snabbt detektivarbete, som avslöjade flottiga tassavtryck och spår av pärlsocker på golvet, var gåtan löst. Efter en snabb rådgivning med veterinär bar det iväg till djursjukhuset.

undefined
På måndagen vilade Sigge ut hemma i Rutvik, sjukskriven och under observation, men utom fara.

– Veterinären sa att mängden saffran som Sigge fått i sig inte var tillräckligt för att det ska vara farligt. Men eftersom han ätit tolv bullar fanns det risk för magomvridning.

Magomvridning är ett farligt, akut tillstånd som innebär att magsäcken kan rotera.

– Sigge fick kräkmedel och spydde upp bullarna. Vissa av dem satt fortfarande kvar i formen. Han hade liksom sugit i sig dem som en dammsugare, säger Sofia Kohkoinen.

Det var inte första gången som Sigge, som är två år och en korsning av labrador och pudel, fått kräkmedel.

– Första gången var när han ätit upp en strumpa.

Sedan tidigare kände hon till att flera godsaker som vi äter kring julen är farligt för hundar att få i sig, exempelvis saffran, bittermandel, russin, vindruvor och olika slags praliner.

– Jag vet att man ska vara försiktig. Jag trodde dock inte att tolv bullar skulle vara farligt, men så var det. Och hade han ätit bullarna ogräddade hade det varit risk för alkoholförgiftning av jäsningsprocessen. 

På måndagen var Sigge sjukskriven för observation.

– Det ser ut att vara bra med honom. Delvis var det mitt fel också. Sigge är lite överviktig och jag hade satt honom på diet. I princip är han alltid hungrig, så det här med bullarna var nog hans hämnd, säger Sofia Kohkoinen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!