Siffrorna visar: Våldet mot kvinnor ökar i Norrbotten

Under de senaste tre veckorna har fem kvinnor mördats i Sverige av män som de haft en relation till. Mäns våld mot kvinnor har ökat markant i Norrbotten under pandemin.

"Under mina 22 år som jag jobbat med dessa frågor har jag aldrig varit med om så många kvinnomord på så kort tid",  säger Mildred Hedberg i kvinnojouren Iris i Luleå.

"Under mina 22 år som jag jobbat med dessa frågor har jag aldrig varit med om så många kvinnomord på så kort tid", säger Mildred Hedberg i kvinnojouren Iris i Luleå.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Luleå2021-04-21 05:00

– Det är fruktansvärt. Under mina 22 år som jag jobbat med dessa frågor har jag aldrig varit med om så många kvinnomord på så kort tid, säger Mildred Hedberg i kvinnojouren Iris i Luleå.

Hon ska medverka på temadagen "Våld mot äldre kvinnor och kvinnor med funktionsnedsättning", som länsstyrelsen i Norrbotten har sammankallat till på onsdagen, med de nätverk som arbetar med våld mot kvinnor. 

Samtidigt har jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) bjudit in alla partledare till överläggningar om vad man ska göra mot det ökande våldet mot kvinnor.

Som andra kvinnojour i Sverige har Iris i Luleå startat en speciell jour för mot våld mot äldre kvinnor, "Tantjouren".

– Den riktar sig till kvinnor över 65 år och finns bara sedan tidigare i Norrköping. Mycket av våldet mot äldre kvinnor är osynligt och vi hjälper dem att våga säga ifrån. Likadant är det för kvinnor med funktionsnedsättning som ofta har svårt att våga berätta om det våld dom utsätts för, säger Mildred Hedberg. 

Mäns våld mot kvinnor har ökat mycket i Norrbotten i fjol under coronapandemin. Antalet samtal till kvinnojouren i Luleå har nästan fördubblats från 377 år 2019 till närmare 700 i fjol. 277 av samtalen i fjol var helt nya kontakter för kvinnojouren. 

Det är en ökning med nästan 100 samtal på ett år. Stödåtgärderna åt barn har ökat från 92 år 2019 till 152 i fjol.

– Det är tydligt att när fler kvinnor började jobba hemifrån så ökade mäns våld mot kvinnor. Tyvärr är det för många kvinnor så att arbetsplatsen är en fristad, och den försvann ju för många med pandemin, säger Mildred Hedberg.

Kvinnojouren Iris har funnits i snart 40 år och debatten mot kvinnovåldet har pågått i flera decennier. Ändå fortsätter våldet att öka. 

Vad ska man då göra åt det?

– Jovisst är det hemskt att mäns våld mot kvinnor ökar, trots alla försök att få stopp på det. Det behövs nya krafttag och därför är det bra att frågan nu diskuteras både lokalt och på riksnivå, säger Mildred Hedberg.

Enligt henne behövs det både skärpt lagstiftning och att man lyssnar mer på kvinnor och barn.

– Barnen har ofta sett det som hänt och man måste tro både på dem och på kvinnorna, säger Mildred Hedberg.

Hon menar att det behövs skärpt lagskärpning bland annat då det gäller kontaktförbud.

– Det behövs möjlighet att använda fotboja på dem som har kontaktförbud, säger Mildred Hedberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!