Vuorinen gör comeback i hamnen – men på andra sidan

Förre hamnchefen Henrik Vuorinen gör comeback, men nu som affärsutvecklingschef för Shorelink. Bolaget siktar på att lägga anbud på utbyggnaden i Luleå hamn.

Henrik Vuorinen är ny affärsutvecklingschef för Shorelink, bolaget som bland annat sköter lastning och lossning i fyra hamnar.

Henrik Vuorinen är ny affärsutvecklingschef för Shorelink, bolaget som bland annat sköter lastning och lossning i fyra hamnar.

Foto: Kurt Engström

Luleå2023-03-02 06:00

Henrik Vuorinen tillträdde i förra veckan som affärsutvecklingschef för Shorelink, bolaget som bland annat ansvarar för lastning och lossning i hamnarna i Kalix, Luleå, Piteå och Skellefteå. 

– En stor del av jobbet är att nu i första läget svara på hamnens RFI som har gått ut och se till att Shorelink fortsätter vara en aktör för industrins logistiklösningar både nu och i det långa perspektivet, säger han.

Luleå Hamn har nyligen gått ut med två så kallade RFI, request for information, som rör den planerade utbyggnaden av hamnens infrastruktur och järnväg samt finansieringslösningar. Hamnen vill få in förslag från företag inför planerade upphandlingar senare i år och Luleå kommun har öppnat för att delar av den nya infrastrukturen kan säljas och drivas av andra företag.

Har Shorelink tänkt svara på RFI? 

– Absolut är Shorelink intresserad av att vara aktör i hamnen, säger Vuorinen.

Har Shorelink verkligen pengarna att göra de här stora investeringarna? 

– Det är ägarnas fråga. Det vi ska göra är att ta fram ett koncept som både ägare och potentiellt Luleå hamn är intresserade av lösningen. Vi tror att vi kommer få ihop en lösning som är både bäst, billigast och lokal. Absolut tror vi att Shorelink kommer att vara ett intressant alternativ, säger Henrik Vuorinen.

Det har gått lite mer än ett år sedan Henrik Vuorinen tvärt lämnade jobbet som vd för Luleå Hamn AB, eftersom han och kommunen hade olika uppfattning om hur hamnen i Luleå skulle kunna utvecklas. Shorelink ägs av basindustrin i norr; Sveaskog, Boliden mineral, SSAB Emea och SCA Sourcing and Logistics samt tre kommuner; Piteå, Skellefteå och Luleå. Bolaget har huvudkontor i Piteå.

– Shorelink växer och vi har stort fokus på att utveckla både nya och befintliga affärer. Jag är övertygad om att Henrik, med sin gedigna erfarenhet från stora investeringsprojekt och omfattande kunskap från både stålbranschen och hamnverksamhet, kommer att bidra starkt till Shorelinks utveckling, säger Shorelinks vd Peter Mörtberg i ett pressmeddelande.

Utbyggnaden av Luleå hamn och muddringen av farleden till Luleå hamn kommer att pågå under flera år. 

– Det händer otroligt mycket i Skellefteå och Piteå ligger strategiskt mitt emellan Luleå och Skellefteå. Det kommer säkert att hända en hel del saker i Piteå, både som är kopplade till Luleå och till Skellefteå och Boden. Skogsindustrin står inte heller still utan där kommer det också hända jättemycket. Tillväxt kommer det bli på alla orter.

Vad ser du för utmaningar? 

– Den stora utmaningen är två. Den ena är tid och den andra är att hitta en bra finansieringslösning. Det är otroligt mycket pengar som behöver investeras. Man måste hitta både finansiärer och ägarna måste vara med på tåget. 

– Sen lever vi i samma läge som alla andra att kompetensfrågor, både kopplade till det här och det andra är en utmaning i vår del av världen, säger Henrik Vuorinen.

Kommer mer gods att tas in via Piteå när det muddras och byggs ut i Luleå hamn?

– Det finns inget motsatsförhållande utan det gäller att hitta de smidigaste vägarna in. Piteå hamn har bra kopplingar framförallt mot vägnätet som är betydligt bättre än de i Luleå. Varor som inte nödvändigtvis ska landa i Luleå kan i många fall ha fördel av att tas via Piteå, säger Henrik Vuorinen.

Shorelink

Shorelink är ett transport- och logistikföretag med fokus på sjötransporter. Verksamheten finns i Kalix, Luleå, Piteå och Skellefteå, med huvudkontoret i Piteå. Shorelink samordnar funktioner inom logistik, skeppsklarering, lastning och lossning av gods på fartyg, järnväg och lastbil samt tjänster inom maskinentreprenad för sina kunder, som huvudsakligen finns inom basindustrin. Omsättningen uppgår till cirka 350 miljoner kronor per år. Företaget har cirka 200 medarbetare samt över 130 fordon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!