Sex miljarder på arbetslösa

Ungdomar som gått arbetslösa mer än 90 dagar ska vara garanterade att komma ut i jobb, utbildning eller praktik. Det löftet presenterade Socialdemokraterna på fredagen.

UNGDOMSJOBBEN. ”Det är en stor del av vår framtidssatsning”, säger Gabriel Wikström, ordförande i SSU Sverige, under sitt besök i Luleå på fredagen.

UNGDOMSJOBBEN. ”Det är en stor del av vår framtidssatsning”, säger Gabriel Wikström, ordförande i SSU Sverige, under sitt besök i Luleå på fredagen.

Foto: Jessica Rosengren

LULEÅ2014-08-29 14:37

Vid lunchtid på fredagen fanns SSU:s riksordförande Gabriel Wikström på plats på Storgatan i Luleå och presenterade partiets stora satsning på arbetslösa ungdomar.

Om det blir regeringsskifte lovar Socialdemokraterna att lägga sex miljarder kronor på att försöka få ut ungdomar i arbete. Reformen omfattar 50 000 unga i åldern 18-24 år.

– Jag är glad över att kunna presentera det här eftersom det var SSU som drev igenom det i slutet av partikongressen i Göteborg förra året. Ingen ung ska behöva gå arbetslös i mer än 90 dagar. Det har vi presenterat förut, i dag presenterar vi vad åtgärderna innebär i praktiken, säger Gabriel Wikström.

Vidare beskrev han ungdomsarbetslösheten som den största utmaningen just nu och berättade att Socialdemokraterna har satt upp ett nytt jobbmål som går ut på att fram till 2020 ska Sverige ha lägst arbetslöshet i EU.

– En stor del av dem som är arbetslösa i dag är det i onödan. Vi ska nå dem som riskerar att hamna i långstidsarbetslöshet, säger Gabriel Wikström.

Unga utan betyg

Det handlar främst om ungdomar utan fullständiga gymnasiebetyg.

– Gymnasieexamen är en verklig vattendelare. Arbetslösheten bland dem som inte har examen ligger på 38 procent, och bland de som har examen på 16 procent, säger han.

Wikström ger en sittande regering en känga.

– Regeringen har jobbat med dyra och inneffektiva skattesänkningar. Sverige är ett av de länder som får krisstöd av EU för att kunna bekämpa ungdomsarbetslösheten. Tittar man på de sänkta arbetsgivaravgifterna så döms de ut av bland annat Finanspolitiska rådet, Ekonomistyrningsverket och Arbetsförmedlingen. De enda som egentligen säger att det är en bra reform är Visita, där Maud Olofssn är ordförande, säger Gabriel Wikström.

– Sänkt arbetsgivaravgift har gett 2 500 - 3 000 nya jobb på en reform som kostat miljarder, säger Niklas Nordström, socialdemokratiskt kommunalråd i Luleå som också närvarade vi pressträffen.

– Det är få jobb, och varje jobb kostar mycket pengar. Och vad regeringen framförallt har gjort är att de lagt pengarna på de unga som redan har jobb. De som saknar jobb får ingenting, säger Wikström.

"Gammal skåpmat"

Niklas Nordström tror att traineejobben kan gynna Luleå som ska anställa många de kommande åren samt bygga många nya bostäder.

– Och har vi unga som inte kommer in på arbetsmarknaden hamnar notan hos skattebetalarna i alla fall, för då får de försörjningsstöd hos kommunen. Det är förödande både för individen och det gröper ur kassan som vi kan använda till välfärden, säger han.

Lite längre bort på Storgatan står Anders Josefsson, Moderaternas förstanamn till kommunfullmäktige i Luleå. Han ger inte mycket för sossarnas vallöften.

– Det är gammal skåpmat, det är rena skattefinansierade tjänster. Det har funnits tidigare i Sverige och det visade sig att det inte fungerade. Det är åtgärder som räknas, inte löften. Vi tror att utbildnings- och lärlingsjobb är nyckeln till det hela. Då handlar det om riktiga jobb. Du utbildar dig samtidigt som du jobbar och det är arbetstgivaren som betalar lönen och vi betalar utbildningen, säger han.

Att sänka arbetsgivaravgiften döms ut av flera instanser förutom branschorganisationen Visita, vad säger du om det?

– Det måste finnas en morot att anställa unga människor, så är det. Och när det gäller Visita så måste man ju lyssna på branschen! På alla krögare. Många säger att det handlar om att de kunnat anställa minst två-tre personer, säger han.

Fakta/90-dagarsreformen

Innebär bland annat, för Sverige:

¤ 13 000 utbildningskontrakt. Möjlighet att plugga upp sin gymnasieutbildning, som är en förutsättning för att få jobb.

¤ 32 000 traineejobb i offentlig sektor, ska hjälpa till att underlätta generationsväxlingen. Lön enligt kollektivavtal.

¤ 5 000 jobb eller praktikplatser i privat sektor, de ska tillskapas genom offentlig upphandling. Krav kan ställas på entreprenörer att anställa arbetslösa ungdomar.

Innebär för Norrbotten:

¤ 405 utbildnignskontrakt.

¤ 965 traineejobb i offentlig sektor.

¤ 156 jobb eller praktikplatser i privat sektor.

Siffrorna är på årsbasis.

Källa: Socialdemkoraterna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om