Senioren säger nej till Rikshems planer på att förtäta

Boende i bostadsrättsföreningen Senioren säger nej till Rikshems planer på att förtäta Radiomasten. De kommer att göra allt de kan för att stoppa planerna.

Roland Johansson och Bo Sundström. Bakom dem skymtar Rikshems hyreshus, ett av de nya hyreshusen kommer att byggas där det låga grå huset nu står.

Roland Johansson och Bo Sundström. Bakom dem skymtar Rikshems hyreshus, ett av de nya hyreshusen kommer att byggas där det låga grå huset nu står.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2022-04-07 06:00

Bostadsrättsföreningen Senioren är kritisk till Rikshems planer på att förtäta bostadsområdet Radiomasten med tre punkthus. Kommunen håller på att ändra detaljplanen för att möjliggöra detta, förslaget till ny detaljplan är ute på granskning. Granskning är sista steget innan politiskt beslut.

– Det som är problematiskt är man förtätar väldigt mycket, den är en fördubbling av antalet lägenheter och en halvering av grönytan för Rikshems boende, säger Bo Sundström som bor i Senioren. 

Bostadsrättsföreningen Seniorens fastighet ligger granne med Radiomasten, området med 173 hyreslägenheter som Rikshem fick köpa av Lulebo. Planförslaget innebär att Rikshem får bygga ett sex våningar högt bostadshus mitt emot deras tre hus samt två nya hyreshus, sju respektive åtta våningar höga, mellan två befintliga hyreshus.

– Om man bygger dubbelt så mycket takyta så blir det dubbelt så mycket dagvatten. Det ska ledas av på samma fastighet. Det innebär stora risker för vår fastighet. Redan i dag pumpar vi för att hålla undan grundvattnet, säger Bo Sundström.

I källaren finns all teknik till deras tre hus; elcentral, hissmaskineri, fjärrvärmecentral samt utrymmen som verkstad, gym, förråd, matkällare, vävstuga och tvättstuga för de boende. Redan i dag är det problem med avrinningen av dagvatten inne på Rikshems område. 

– På hösten blir det en stor sjö härute, den är max 20 meter ifrån vår fastighet, säger Roland Johansson som är ordförande för Senioren. 

De nya husen kommer att skugga deras fastighet och öka insynen i deras lägenheter och balkonger, som alla vetter mot innergården. 

– De mindre lägenheterna har bara fönster och balkong åt gården, säger Roland Johansson.

Om stadsbyggnadsnämnden antar detaljplanen så kommer bostadsrättsföreningen att överklaga beslutet.

– Vi är ganska besvikna på granskningsförslaget. Vi kommer att gå vidare och överklaga så långt det är möjligt, säger Bo Sundström. 

– Vi kan inte tillåta en förändrad markanvändning som riskerar att öka översvämningsrisken för vår fastighet.

Bo Sundström menar att förtätningen kan innebära sociala risker på sikt, då boendemiljön på Radiomasten försämras i och med förtätningen. 

– I dag vill man bygga så tätt så ett attraktivt bostadsområde kommer att bli mindre attraktivt. Rikshem halverar grönytorna för de boende och så blir det en massa parkeringsplatser, säger Bo Sundström. 

Bo Sundström arbetade i 20 år som planarkitekt. Han tycker att den föreslagna förtätningen innebär en för hård exploatering, det hade räckt med hälften menar han. Generellt verkar gälla en inriktning att förtäta med bebyggelse i befintliga bostadsområden och på lediga grönytor, exempelvis vid rostbollen på Notviken. 

– Jag förstår inte varför vi i Luleå ska gå den vägen, i Luleå finns det ju mark, säger Bo Sundström. 

Några av Rikshems hyresgäster är också kritiska till förtätningen. De tycker att husen redan i dag står för nära varandra och oroas över ökad insyn, att innergården och balkonger kommer att skuggas och att det kommer att bli för få parkeringsplatser. 

Socialförvaltningen har också lyft behovet av parkeringsplatser, då det finns två gruppbostäder granne med hyreshusområdet och ett av de tilltänkta nya husen. Det finns en oro för att området mellan gruppbostäderna kommer att bli en genomfartsväg till det nya hyreshuset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!