Trafiksituationen runt Gymnasiebyn i Luleå kommer upp till diskussion med jämna mellanrum, enligt stadsbyggnadsnämndens ordförande Anja Johansson.
Med anledning av onsdagens olycka, när en flicka blev påkörd intill skolan, får hon frågan om det finns tankar på att få bukt med trafikkaoset.
Att placera övergångsställen på de aktuella gatorna är inte ett alternativ, säger hon.
– Som trafiksituationen ser ut så är bedömningen att det blir det inte bättre med övergångsställen där. Det låter ju absurt men risken att bli påkörd är faktiskt större på ett övergångsställe än annars. Vi tar för givet att bilar stannar, men alla gör ju inte det.
Däremot har det funnits funderingar på andra åtgärder.
– Man kan exempelvis fundera på var busshållplatserna ska vara. Man kan flytta dem så att de hamnar mer utanför Gymnasiebyn så att man kommer ifrån det där med av- och påstigning.
Men i stället för att börja bygga om och leda om trafiken runt skolan vill Anja Johansson peka på en annan faktor som bidragande till trafikkaoset.
– Ett av de stora problemen är att det är så många föräldrar som skjutsar sina barn till skolan. Det blir mer stökigt då på morgnarna.
Dessutom måste man även som gångtrafikant ha uppsikt och vara medveten om att det är en väg, tycker hon.
– Och det gäller inte bara ungdomar, utan även vuxna.
Att trafiken har ökat under Teliahusets uppbyggnad och senare när man har gjort arbeten i gatan och ett körfält på Sandviksgatan stängs av, ser hon som troligt, men samtidigt är det en situation som ofta uppkommer här och där och inget man kan göra så mycket åt. Arbetena måste göras ändå.
Att leda trafiken på ett annat sätt blir också svårt, menar hon.
– Hur ska vi leda trafiken i så fall? Vi måste ju ta oss igenom stan hur som helst och då är det Smedjegatan, där det också är mycket bussar. Då väljer många att svänga och åka förbi Stadshuset eller Residensgatan förbi skolan på Skeppsbrogatan.
Att stänga av för biltrafik runt skolan vissa tider på dygnet är inte heller ett bra alternativ, tycker hon. Då blir det svårt för alla som inte är från stan att hitta rätt.
– Vi har ju väldigt låg hastighet runt skolan, men den kunde kanske sättas ner ännu mer, till gångfart, som det finns exempel på i vissa bostadsområden.
Enligt Anja Johansson finns en översyn av trafiksituationen på hela centrumhalvön med i planen framöver.
– Ja, och en annan sak vi funderar på ibland är tiden för skolstart på morgonen.
Enligt den idén, att skjuta fram på skolstarten en stund på morgonen, skulle det inte bli samma rusning just vid samma tid varje morgon.
– Då skulle man komma ifrån den värsta morgontrafiken och dessutom skulle det behövas färre bussar. Jag tycker det är dags att ta upp den idén igen.
Är det så att det måste hända något sånt här för att få en förändring?
– Att skjuta på skolstarten är en tanke som har funnits med länge men visst, så är det ju, hemskt nog, att det kan påverka att man tar tag i saker.