Semlan kan bli rena kräkmedlet
Det är inte bara tidningarna som testar semlor.Miljökontoret går nu på bakteriejakt bland Luleås bagare.Grädden kan bli ett drivhus för baciller - och göra semlan till rena kräkmedlet.
Semlor är en favorit för många. Nu ska miljökontoret i Luleå kontrollera att grädden inte har kräkframkallande bakterier i sig.FOTO: PÄR BÄCKSTRÖM
Foto: Pär Bäckström
Annars frodas nämligen bakterien Bacillus cereus. Och det är inget att sträva efter.
- Semlor är en känslig produkt. Grädden kan göra så att man blir magsjuk, säger Joakim Johansson, miljöinspektör och projektledare för semmelproverna.
Förvaras för varmt
Problemet uppstår då semlorna förvaras för varmt. Efter några timmar kan bakterierna ha växt till sig i grädden, och då riskerar den som njuter av bakverket att börja kräkas redan någon timme efter fikat.
- Vispad grädde är extra känslig eftersom den innehåller mer luft. Då får bakterierna tillgång till syre och det ökar tillväxten. Om gräddblåsorna är dåligt rengjorda kan det ansamlas bakterier där också. Ju varmare det är, desto större är tillväxten, säger Joakim Johansson.
Den officiella högtidsdagen för semmelälskare, fettisdagen, infaller den 16 februari i år. Men semlor såldes redan före jul på en del av Luleås fik. Nu ökar produktionen rejält de veckor som är kvar till fettisdagen, och det är skälet till att miljökontoret gör sin granskning.
Ännu inget resultat
- Vi åker ut till dem som vi tror gör semlor. Men vi har precis börjat och har bara tagit två prov än så länge, säger Joakim Johansson.
De proverna togs i måndags och tisdags och har inte analyserats ännu.
Vid ett liknande test av bakverk för sex år sedan fick fem av 22 undersökta ställen omdömet tjänligt med anmärkning. Det innebar att de som bakade fick se över produktionen.
➤ Bacillus cereus finns i form av sporer överallt i vår omgivning inklusive på de råvaror som vi använder vid matlagningen.
➤ Bakterien finns i två varianter.
➤ Den ena åker ner i tarmen med maten och frigör ett gift som ger magsmärtor och diarré.
➤ Den andra bildar giftet genom att växa i livsmedlet. Den ger kräkningar och ibland diarré.
Källa: Livsmedelsverket
➤ Bakterien finns i två varianter.
➤ Den ena åker ner i tarmen med maten och frigör ett gift som ger magsmärtor och diarré.
➤ Den andra bildar giftet genom att växa i livsmedlet. Den ger kräkningar och ibland diarré.
Källa: Livsmedelsverket
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!