Konferensen Forum jämställdhet har dragit stor publik till en mängd seminarier och föreläsningar i Kulturens hus de senaste två dagarna.
På torsdagen handlade ett av seminarierna bland annat till hur man ska verka för att få in mer värdegrundsarbete i skolan.
En stor del av den avsatta timmen ägnades till resonemang om hur unga människor påverkas negativt av porr som de tidigt exponeras för, framför allt via sociala medier.
Liz Walker, utbildare inom sexualundervisning i Australien, föreläste för publiken i Stora salen via länk.
Hon menar att samtal om konsekvenserna av porr måste tas med i skolundervisningen, en fråga som också togs upp senare i det avslutande panelsamtalet.
Liz Walker visade på att den porr som konsumeras av unga till största delen har inslag av våld, makt och underkastelse.
Annika Sannerström, lärare på Luleå gymnasieskola, berättade om projektet Klasstid, som hon tillsammans med några andra i Gymnasiebyn har drivit under ett par års tid.
Syftet med projektet är att skapa ett utrymme att få in bland annat hälsa men också värdegrundsarbetet på schemat.
– Vår idé är att börja diskutera normer och värderingar.
Som exempel nämner hon ett samarbete som har startat med ungdomsmottagningen, som hon tror är ovanligt, kanske till och med unikt i sitt slag.
– Då kommer ju också andra frågor upp, som exempelvis alkohol och droger och psykisk ohälsa.
Inom projektet har skolan också ett samarbete med Tjejjouren i Luleå.
Alla lärare har inte rätt kunskap att leda den typen av diskussioner och då är det bra att ta in extern hjälp, säger Annika Sannerström.
– Tjejjouren har ju ett utbildningsprogram för till exempel samtycke, manligt/kvinnligt, normer och härskartekniker. De är väldigt bra att leda samtalen och vi lärare finns då med som stöd.
Under seminariet väcktes också frågan om att det finns luckor i lärarutbildningen när det gäller hur man pratar om just porrens påverkan, vilket Annika Sannerström håller med om.
– Det tror jag absolut. Vi måste ta tag i detta med till exempel sociala medier – det är ju också det som har gjort att det här behovet har dykt upp. Nu kan du ju se på allting överallt. Jag tror att det är viktigt att vi vågar bemöta det.
Hon menar att allt detta är ämnen som ungdomar gärna vill diskutera.
– De vill ha svar på frågor och där kan jag säga att där är det inte så lätt att svara alla gånger.
Klasstid är ett treårsprojekt som har varit igång sedan 2017. Annika Sannerström tror på konceptet och hoppas det blir en fortsättning även om det inte har varit helt friktionsfritt hela tiden.
– Lärare har en pressad arbetssituation och så tänker man att man måste bli sex- och samlevnadsexpert dessutom – men det är ju inte det som är meningen. Meningen är att man ska hålla i det här samtalet. Som lärare ska man inte vara rädd för att diskutera och att det blir konflikter, att man har olika åsikter. Alla måste få komma till tals.
maria.lindgren@norrbottensmedia.se